Társoldalunk:

50 tonnával több ponty a Balatonban

A tavalyinál 50 tonnával több pontyot telepítenek az idén a Balatonba; a haltelepítés áprilisban és májusban a csukákkal kezdődik, május-júniusban a süllőkkel folytatódik, a másodnyaras pontyot pedig ősszel telepítik a tóba.

Szakál Tamás, a Balatoni Halászati Rt. horgászati ágazatvezetője elmondta: a tervek szerint 2004-ben újabb 50 tonnával növelik a betelepített halak mennyiségét, ami jövőre már 350 tonnát tesz ki.

Az idén a 300 tonna 20-30 dekás másodnyaras ponty mellett - ha a horgászok kérik - már fogható méretű, harmadnyaras pontyot is telepítenek. Újdonságként 10 000 másodnyaras compó kerül a tóba.

Csukából a társaság somogyi halastavaiból idén a néhány hónapos előnevelt, pár centis kis csukák mellett egynyaras halakat is terveznek a Balatonba engedni.

Az ágazatvezető kiemelte: a társaság ezzel is szeretne hozzájárulni a horgász idegenforgalom fejlődéséhez. Ezenkívül a cég 13 halőre korszerű műszaki eszközöket kap, így várhatóan eredményesebben tudnak majd fellépni az orvhalászat ellen.

A haltelepítés növelésével és a halőrzés megszigorításával a társaság igyekszik ellensúlyozni a horgászjegyek árának idei 40 százalékos emelését, ami mintegy százezer horgászt érint - mondta a társaság halászati ágazatának a vezetője.