Vágólapra másolva!
Keizo Miura japán hegymászó, mint azt előre bejelentette, szerdán sítalpon ünnepelte kilencvenkilencedik születésnapját: ötórás utat tett meg a Mont Blanc tömbjéhez tartozó egyik gleccserpályán.

A japán férfi családja tagjainak és barátainak kíséretében a Mont Blanc hegyláncához tartozó Aiguille du Midiről, a Dél Tűje csúcsról indult 3842 méteres magasságból, ahová drótkötélpálya vitte fel. A születésnapos a Vallée blanche (Fehér völgy) gleccseren öt óra alatt ereszkedett a drótkötélpálya Montenvers állomására, 1913 méteres magasságba.

A születésnapi sítúrára elkísérte Keizót Miurát hetvenéves fia, Juicsiró és unokája, Juta is, aki harminchét éves. Összesen negyven síelő tartott a kilencvenkilenc éves bajnokkal, aki életében már hatszor ereszkedett le ezen a gleccserpályán, és számos hegymászó-teljesítmény fűződik a nevéhez.

A Dél Tűjéről Montenversig huszonkét kilométer a távolság, s bár a gleccserpálya általában nem túl nehéz, de veszélyes: figyelni kell a hasadékokra s a lavina lehetőségére. Szép időben naponta 3000-4000 síelő teszi meg ezt a híres utat.