Vágólapra másolva!
A svájci Alinghi csapata nyerte a 31. Amerika-kupát, miután helyi idő szerint vasárnap délután bevitte az 5., egyben győztes találatot is az ezer sebből vérző Team New Zealand csapatának.
Forrás: EPA

Gyakorlatilag csak idő kérdése volt, hogy a Russel Coutts és legénysége mikor nyeri meg a döntőt, és ami a hazigazdák számára a legfájóbb, hogy nem is annyira a cimvédőktől, mintsem az időjárástól függött, mikor ér véget a finálé.

A korábbi napokkal ellentétben ezúttal ideális idő várta a Hauraki-öbölbe érkező hajókat, így a futam lebonyolitásának ezúttal semmi sem állt útjába. A képlet ezúttal sem volt túl komplikált, hisz az Alinghi másodpercre pontos rajtját követően, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott.

A Dean Barker kormányozta hazaiak erejéből egy nagyon halvány támadásra futotta, de a manőver közepette eltörött a spinaker boomja, igaz, az első és a negyedik futammal ellentétben most legalább a versenyt be tudták fejezni.

Az Alinghi nyerte az Amerika-kupát/sport/x-mag/20030302azalinghi.html

Auckland kikötőjében már délelőtt megácsolták a dijátadó ceremónia helyszínét, ahova először, óriási taps közepette a vesztes New Zealand érkezett meg. Negyed óra elteltével aztán elszabadult a pokol, hisz a több ezer svájci drukker, futballmeccsek hangulatát idézve fogadta kedvenceit, akik közűl elsőként Ernesto Bertarelli, a szindikatus elnöke és egyben a csapata navigátora vehette át a trófeát. Az új-zélandiak roppant sportszerűen megtapsolták, a nem éppen népszerű - korábban csak leárulózott - honfitarsaikat, Russel Couttsot és Brad Butterworthot is. Előbbi egyébként számos rekordot állitott fel: 14 Amerika-kupás futamgyőzelmevel immár egyedüli csúcstartó - 13-nál még Dennis Conerrel osztopzott a címen -, harmadik kupagyőzelmével pedig Charlie Barr és Harold Vanderbilt mellet holtversenyben a legeredményesebb.

A svájci playboy, Ernesto Bertarelli is felállított egy rekordot, hisz első nekifutásra eddig még senki nem tudott kupát nyerni. Ami pedig minket is érint, a trófea 152 éves történetében először kerül Európába, így a 2006-os címvédéskor, a svájciaknak az amerikai és az új-zélandi mellett, igen komoly számú, a vén kontienensről érkező kihívóval is számolnia kell.

Az öt győzelemig tartó párharc végeredmenye:
Alinghi (SUI-64) - Team New Zealand (NZL-82) 5-0

McShannon Kommunikáció