Társoldalunk:

Reform előtt az Amerika-kupa

Néhány nappal ezelőtt még ötletei részletezése nélkül jelezte csak az Amerika-kupa-győztes Alinghi az 152 éves múltra visszatekintő vitorlásviadallal kapcsolatos reformelképzeléseit, de máris nyilvánosságra hozta néhány konkrét javaslatát is.

Forrás: MTI
Az egyik legfontosabb változás egy független versenyigazgató kinevezése lenne. Ernesto Bertarelli, a svájci együttes tulajdonosa szerint ugyanis idén több esetben a címvédő és házigazda Team New Zealand érdekeit szolgáló döntések születtek. Nemegyszer vita alakult ki például az esedékes futam megtartásáról, illetve elhalasztásáról.

Bertarelli úgy véli, hogy növelné a verseny népszerűségét, ha a párharcokra rossz időben, erős szélben is sor kerülhetne.

Az újítások között szerepel az is, hogy a selejtező versenyt, a Louis Vuitton-kupát mintegy húsz vitorlás részvételével mindössze nyolc hét alatt bonyolítanák le. Legutóbb ez három és fél hónapig tartott, és kilenc hajó versengett.

Az elképzelések szerint a szabálymódosításokkal a televíziók számára is vonzóbbá válna a verseny.

A következő Amerika-kupára 2006-ban vagy 2007-ben kerül sor, a helyszín azonban egyelőre még kérdéses. Franciaországból az Atlanti-óceán partján fekvő Les Sables-d'Olonne, valamint Marseille, Toulon és Hyeres közösen, Sete, Saint-Tropez, illetve a korzikai Ajaccio lenne szívesen házigazda, de az is elképzelhető, hogy Palma de Mallorca, Barcelona vagy Lisszabon, Koppenhága, esetleg valamelyik olasz város ad majd otthont a világ legrégebbi versenysorozatának.

Russel Coutts, az Alinghi új-zélandi kormányosa szerint olyan helyszínt kellene választani, ahol a nézők a partról kisérhetnék figyelemmel az eseményeket.