Vágólapra másolva!
A tavasz közeledtével egyre több természetjáró vág neki az erdőknek s próbálja eltölteni hasznosan szabadidejét. A kirándulóknak szeretnénk segíteni két, Nógrád megyei településhez kapcsolódó ajánlattal, amelynek során Drégely és Nógrád történelmi jelentőségű várromját is felkereshetik az érdeklődők.
Forrás: ORIGO
Eltéveszteni sem lehet a táblával és a piros színnel jelzett utat

A tavasz közeledtével feléledhetnek a túrázókban a romantikus szenvedélyek, a hosszabb-rövidebb túrák, kirándulások a sarjadó erdőben, olyan környékeken, amely évszázadokkal ezelőtt a magyar történelemben oly' fontos események színterei voltak. Történelmi kirándulásunkat ezúttal Nógrád megyében, a Börzsöny varázslatos világában folytattuk, úti célunk pedig nem más, mint Drégely és Nógrád vára.

Az ország kirándulás szempontjából talán egyik legszebb vidéke a Börzsöny, amely számtalan várromjával, a börzsönyi gyermekvasúttal ideális célpont lehet kirándulóknak. A földrajzi egység természeti szépsége és történelmi nevezetességei miatt egyik legközkedveltebb kirándulóhelye Drégelypalánk, amely vasúton (Vác-Balassaggyarmat között) és közúton (a 2-es főúton) egyaránt jól megközelíthető.

Drégely várának története/sport/x-mag/20030325dregelypalank.htmlVárak a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/szolgaltatasok/varos-_es_kozseggazdalkodas/muemlekvedelem/muemlekek/varak/index.html

Gyakorlatilag mindegy, melyik utat választjuk a község megközelítéséhez, a településen akkor is egy jelzést kell követnünk, a pirosat, amely Drégely vasútállomásától indulva vág neki a hegynek. Amennyiben gépkocsival érkeznénk, úgy a kettes főúton logikusan Drégelypalánknál kell lekanyarodnunk a főútról, s mindjárt az első útelágazásnál táblák jelzik, merre található is a vár. Aki nagyon félti az autóját, akár a faluban is hagyhatja, de követve a várjelzéseket (a Rákóczi Ferenc utcán, áthaladva a 2-es főút alatt, a vasútvonal mentén) egészen a Schäffer-kútig eljuthat - persze, csak száraz időben.

Forrás: ORIGO
Drégely várából csodálatos kilátás tárul az ember szeme elé

Az igazi gyalogtúra ott kezdődik, miután kétszer is keresztezve a vasútvonalat, a Schäffer-kútnál - amelynek vize nagyon tiszta és finom - meredek úton nekivágunk az erdőnek. A túra közepes nehézségűnek mondható, ám amikor az ember először megpillantja "lanka" tetején, hogy utunkat egy még meredekebb emelkedő szakítja meg, kicsit elcsigázza a látvány. Pedig itt már a célegyenes: figyelni kell, hogy a piros várjelzést követve folytassuk a túrát, amely egyenesen a várba vezet.

Az út körülbelül egy órát vesz igénybe, ez természetesen átlagot jelent, a jó kondiban lévők 30-40 perc alatt is megmászhatják a 444 méter tengerszint feletti magasságon lévő Várhegyet. A várból gyönyörű kilátás nyílik az Ipoly völgyére és a Nyugat-Cserhátra, valamint a Felvidék hegyeire

Forrás: ORIGO
Drégely vár védőinek emlékfája

Aki szeretne kicsit keményebb túrát tenni a környéken, annak javasolhatjuk az
"Észak-börzsönyi túrát", amely Nagyorosziból indul, s oda is érkezik vissza. (Ez egy falunyira délre található Drégelytől.) A településről a zöld jelzésen elindulva, keresztezve a Szemes-patak útját, az út a Pénzásáshoz vezet. Itt a turistautak kereszteződésében továbbra is a kék jelzés nyomán haladhatunk a Betyár-, majd az Oszlopó-forrás irányába. Az ösvény a Zöld-bükknél (Major-keresztnél) egyesül a kékkel, s érintve a Hármashatár- hegyet (421 m) szétválik. Ekkor már keleti irányba, a kék jelzést kell követni, s a Jelenc- (430 m), illetve a Dobogó-hegy (429 m) után a Kőkapu, illetve a Sárkány-törés után vezet a drégelyi romhoz, ahonnan a kék kereszt jelzés visz vissza Nagyorosziba. A táv körülbelül 23 km, a szintkülönbség 580 méter.