Vágólapra másolva!

Gyérítik a törpeharcsákat a Holt-Tiszában

Speciális varsákat helyeztek ki a szolnoki Holt-Tiszába, hogy gyérítsék az állóvízben az utóbbi években rendkívüli mértékben elszaporodott törpeharcsa-állományt.


A törpeharcsa-csapda alapja lényegében egy széttéphetetlenül erős anyagból készült harmonikaszerűen összenyomható varsa. Az oldalán található nyílások befelé szűkülnek, a végükön gumisan záródnak, foglyul ejtve így a halat.

A gyakorlati tapasztalatok szerint ezeket az eszközöket a törpeharcsán és az angolnán kívül minden egyéb hal elkerüli.

Ürítésük két-három naponta tanácsos, mert ha ez a művelet elmarad, újabb halak már nem úsznak be a henger alakú, merevített hálóba.

Halpusztulás a Tisza-tavon/sport/x-mag/20030320halpusztulas.html

A varsákat csongrádi halászok telepítették a megyeszékhely legnagyobb állóvizébe, a szakaszosan haladó munka várhatóan négy-öt évig tart, és a becslések szerint összesen több száz mázsa fogást eredményez majd.

A zsákmány értékesítéséből származó bevétel 40 százaléka a megyei horgászegyesületek szövetségét illeti, a pénzből nemes halakat telepítenek a Holt-Tiszába.

A törpeharcsa-gyérítés helyét kitűzőkarók jelzik, az érintett területen tilos a horgászat.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a csépai Kinizsi Horgászegyesület vizein már kipróbálták a módszert, és ott meghozta a kívánt eredményt.