Vágólapra másolva!
Hétfőn lehegesztették a Sió-zsilipet Siófokon, hogy a vízügyi szervezet láthatóvá tegye a Balaton lecsapolásának a lehetetlenségét - közölte Siófokon Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője.
Forrás: MTI


Hozzátette: a Sió és a Balaton közti összeköttetést, illetve a tó vízszintjének a szabályozását szolgáló zsilipen utoljára 2000-ben eresztettek le a Balatonból vizet. Az elmúlt időben azonban a rendkívül alacsony vízállás kapcsán többször elhangzott az a vád a vízügyiek ellen, hogy "lecsapolják a Balatont".

Alacsony vízállás, vastag jég a Balatonon/sport/x-mag/20030303alacsony.htmlEmelkedik a Balaton vízszintje/sport/x-mag/20021106balaton.htmlA Velencei-tó vízszintje nőtt, a Balatoné változatlan/sport/x-mag/20020722avelenceito.html

A Sió belterületi részébe - a Balaton helyett - a hajózsilip csurgalékvize, valamint a város csapadékvize folyik, és így kellemesebb látványt nyújt a várost átszelő csatorna.

A Balaton vízállása 68 centiméter, ami a sok évi átlagnál 20-25 centiméterrel kevesebb, az ideális pedig a jelenleginél 35 centiméterrel magasabb vízszint lenne - mondta Fejér Vilmos.