Vágólapra másolva!
A nyár beköszönte a röplabdázókat a teremből idén is a strandokra invitálja, ahol már júniusban bőséges lesz a kínálat. Június 21-22-én a Velencei-tónál, Agárdon rendezik meg az egyetemi és főiskolai strandröplabda országos bajnokságot, a rá következő hét végén pedig Zánka ad otthont az ifjúsági ob-nek. A felnőtt magyar bajnokság július 4-6-án Szolnokon rajtol.

Tavaly még csak kísérleti jelleggel bonyolították le, az idén viszont már a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) támogatásával hivatalosan is megrendezésre kerül a felsőoktatási intézmények strandröplabda bajnoksága, négy négy elleni játékformában. Mivel az egyetemeken és főiskolákon megszűnt a kötelező testnevelési foglalkozás, a verseny szervezői ezzel a népszerű labdajátékkal szeretnék egy kicsit megmozgatni a vizsgaidőszak alatt ellustult izmokat június 21-22-én Agárdon.

A strandröplabda-szezon másik kiemelkedő rendezvénye a június 26-29-e között Zánkán sorra kerülő Nivea-kupa utánpótlás ob, valamint családi röplabda és "Tartsd a formád!" parkröplabda verseny lesz. Nem véletlen a hosszúra sikeredett elnevezés: a zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum egy sokszínű strandröplabda hétvégének ad otthont, ahol a "kis profik" mellett bárki élvezheti az izgalmas játékot a puha homokon vagy a füvön. Az utánpótlás ob keretében csütörtökön és pénteken a serdülő és junior korosztály (lány és fiú), míg szombaton és vasárnap a mini és gyermek korosztály (lány és fiú) mérkőzései zajlanak, ugyancsak a négy négy elleni játék szabályai szerint.

Ami a csapat létszámot illeti, minden korosztályban és kategóriában maximum 5 játékos nevezhető. Az utánpótlás korosztályokban nem, de a családi és a parkröplabda versenyeken 2-3-4 fős csapatok is indulhatnak. A családi csapatoknál legalább 3 személynek családi-rokonsági kapcsolatban kell lennie egymással. A parkröplabda "vegyes" csapatoknál egyszerre nem lehet több férfi játékos a pályán, mint női.

Az "igazi profik" majd csak júliusban kezdenek. A Rucanor-kupáért kiírt felnőtt ob menetrendje, 1. forduló: Szolnok, Tiszaligeti strandfürdő, július 4-6.; 2. forduló, Kazincbarcika, Városi strand, július 18-20.; 3. forduló: Dombóvár, Gunaras-fürdő, július 25-27. Döntő: Siófok (Beach House), augusztus 2-3.

További információk a www.hunvolley.hu internetes címen olvashatók.

Fábik Tibor