Vágólapra másolva!
Több mint harmincmázsányi hal pusztult el Várpalotán, az egyik bányatóban - közölte csütörtökön a város polgármestere.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Derítő-tóban főleg kárász, keszeg és süllő múlt ki - mondta Leszkovszki Tibor polgármester.

Tájékoztatása szerint a tó a város vízműrendszeréhez tartozik - ebbe engedik be a közeli szennyvíztisztítóból a már megtisztított vizet -, ezért ott a horgászás tilos.

A halpusztulást szerdán reggel észlelték, s délutánra és csütörtökre már tömegessé vált.

A polgármester szerint a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen. A város vezetője utasította a városgondnokságot, hogy a tavat mielőbb tisztítsák meg a haltetemektől.

Halpusztulás a Holt-Körösön/sport/x-mag/20030325halpusztulas.htmlHalpusztulás a Tisza-tavon/sport/x-mag/20030320halpusztulas.html

Makai Ferenc, a Bakonykarszt Rt. várpalotai üzemegységének vezetője elmondta: a szennyvíztelepen semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak az elmúlt napokban, a tisztító a megszokott üzemmódban működött. Az üzemvezető szerint kizárt, hogy a telepről toxikus, mérgező anyagok kerülhettek a tóba. Ezt kizárta a vízminta laborvizsgálata is.

Kling István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója arról tájékoztatott, hogy vizsgálataik szerint a Derítő-tóban elsősorban a nagymérvű algásodás, de a rendkívüli kánikula miatt is súlyos oxigénhiány keletkezett, s ez okozta a halak pusztulását. Közölte azt is, hogy a vízmintában mérgező szert, vegyületet nem találtak.