Vágólapra másolva!

Számítógépes időjárás-jelentés vitorlásoknak

A várható időjárásról, a szél, a felhőmozgás, a víz és a levegő hőmérsékletének változásairól ad gyors tájékoztatást a siófoki vitorláskikötőben fölállított számítógép, amihez hasonlót szeretne elhelyezni mind a 19 vitorlásrévjében a Balatoni Hajózási Rt.
Forrás: MTI
Ritkább lesz ez a látvány


A számítógépre az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumától érkeznek az adatok.

A nagy teljesítményű számítógépet a meteorológiai szolgálat fejlesztette ki és a legfrissebb adatokat közli a Balaton-környékről és az egész országról; a rendszer tízpercenként frissíti az adatokat a meteorológiai szolgálat mérőkészülékei nyomán például a jelenlegi és a várható szélviszonyokról, a szélirányokról, a balatoni szél erejéről, sebességéről.

A meteorológusok egynaposnak mondott, valójában 12 órára érvényes időjárás-előrejelzést nyújtanak minden reggel 7 órakor és este 6-kor, amelyet naponta délelőtt 10-kor és délután 2-kor pontosítanak; soron kívül jelentkeznek, ha viharjelzés válik
szükségessé.

Balatoni viharjelzés európai szabvány szerint/sport/x-mag/20030425balatoni.html

A balatoni hajótársaságnak jelenleg 9 nagyobb és 11 kisebb vitorlás-kikötője van, amelyekben egyszerre 1800 hajó fér el, továbbá újabb kikötők tervezése, engedélyeztetése és építésének előkészítése is folyik.

A magyar tenger egyetlen vitorlás kikötő láncát fenntartó cég két-három évben belül szeretné kiépíteni időjárás-előrejelzés rendszerét, aminek költsége körülbelül tízmillió forint.

Míg a siófoki kikötőbe a számítógépnek köszönhetően mostantól tízpercenként érkeznek az új adatok, a balatoni vitorlás-rév lánc további 19 tagja egyelőre 2 óránként kapja faxon a legújabb időjárási adatokat.