Vágólapra másolva!
A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán után szélvitorlával akar átkelni egy francia nő a Csendes-óceánon is. A Nantes-ban élő Raphaela le Gouvello 43 éves állatorvosnő augusztus 5-én szándékozik útnak indulni Limából és 80-90 napra rá szeretne megérkezni Tahitiba.

Azon az úton készül végighaladni vitorlás szörfdeszkával, amelyet a norvég Thor Heyerdahl követett legendás tutajával, a Kon-Tikivel 1947-ben. Raphaela napjában hét-nyolc órán át készül szörfözni, úgy, hogy óránként 15 perc pihenőt tart, eszik valamit, és fényvédő krémmel keni be arcát. Éjszakára egy parányi kabinba húzódhat vissza aludni. Reggel és este egy-egy órát vesz igénybe a szörfdeszka felkészítése a vitorlázásra. Végül minden este fél óra zenehallgatást engedélyez magának.

Unalomtól egyáltalában nem tart, mert - mint mondja - a tenger képe állandóan változik, veszélyt jelentenek a cápák, időérzékét nem szabad elveszítenie és vigyáznia kell, nehogy kedvet kapjon visszatérni a szárazföldre.

Csónakkal az Indiai-óceánon/sport/x-mag/20030616csonakkal.html

A bretagne-i születésű asszonyt a perui főváros és Francia-Polinézia közötti 8000 kilométeres tengeri útján nem kíséri külön csónak. Szörfdeszkája a startnál 550 kiló súlyú, és légzsákhoz hasonló készülék biztosítja a felborulás ellen. Az állatorvosnő 2000-ben az Atlanti-óceánon, tavaly nyáron pedig a Földközi-tengeren kelt át hasonló módon - emlékeztet az AFP jelentése.