Vágólapra másolva!
Július 26-án, szombaton rendezik meg a 23. Balaton-átúszást, s a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot a rendezők reményei szerint 12 ezren teljesítik.

A Balaton-átúszás a maga nemében kétségkívül Európa egyik legnépszerűbb és legnagyobb szabású szabadidősport-rendezvénye, azaz ez nem verseny, bár a rajtnál kapott vonalkódos csuklópánt révén minden induló eredményét rögzítik. S nemhiába vagyunk már a XXI. században, nemcsak az eredménylista kerül majd fel a rendezvény hivatalos honlapjára, itt mindenki megtalálja a saját célfotóját is.

A révfülöpi rajtnál július 26-án, szombaton reggel 7 órától 13.30-ig várják a Balaton-átúszás résztvevőit, akik a kötelező orvosi vizsgálat után 8 és 14 óra között vághatnak neki az 5,2 kilométeres távnak. A helyszíni nevezési díj 2500 forint, előnevezésre nincs lehetőség. A biztonságot szem előtt tartva, az úszók több mint 200 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakított úszófolyosóban teljesíthetik a távot. A vízen három egészségügyi hajó is cirkál majd. A hozzátartozók, érdeklődők három vízibusz és komp segítségével juthatnak át a túlsó partra.

Ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, idén is számos közéleti személyiség, politikus és sportoló vállalkozik az erőpróbára. Az indulók között ott lesz Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke, Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és a katonai vonalat erősítve, Martinek János százados, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó is.

A balatonboglári célban minden sikeres próbázó megkapja a rendezvény hivatalos pólóját, amelyen a "Megúsztam!" felirat lesz olvasható. A parton 14 órától 21.30-ig koncertek és egyéb programok szórakoztatják az érdeklődőket, a napot pedig tűzijáték zárja.

A Balaton-átúszáson tavaly megdőlt a tízezres álomhatár, akkor 10 031-en vágtak neki a Balatonnak. Ám a rendezők idén újabb rekorddöntésre készülnek, s jövő szombaton 12 ezer indulót várnak.

Fábik Tibor