Vágólapra másolva!
Hajrájához érkeztek az idei TVK Triatlon-nagyhét előkészületei Tiszaújvárosban. A július 26.-augusztus 3. közötti programsorozat iránti hazai és külföldi érdeklődés a rajthoz közeledve egyre élénkebb. Olyannyira, hogy a televíziós társaságok "versengése" mellett jelenleg a 65 férfi induló helyére 91 jelentkező van.

Már biztos, hogy a sportág történetében először a Tisza partján megrendezendő csapat-világbajnokságon is rajthoz állnak az egyéni világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki elsőséggel büszkélkedő Ivan Rana által vezényelt, "mellesleg" kontinenselső spanyolok. A triatlon nagyhatalomnak számító Ausztrália két férfi- és egy női csapattal képviselteti magát ezen az erőpróbán, melyre mintegy 20-25 nemzeti együttest várnak a dr. Márkus Gábor és Márkus Gergely irányítása alatt tevékenykedő házigazdák.

Nem hiába számít bele vastagon a jövő évi athéni olimpia kvalifikációjába az idei, augusztus 3-án megrendezendő tiszaújvárosi Világkupa-futam. Az előírások szerinti 65 férfi induló helyére ugyanis már most 91 jelentkező van. A TVK Triatlon-nagyhét keretén belüli erőpróba végleges mezőnyéről a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) illetékesei döntenek majd. A minden bizonnyal megszigorítás előtt álló indulási feltételeknek köszönhetően néhány magyar versenyző helye bizonytalanná válhat.

Nemcsak a sportolók, hanem a televíziós társaságok körében is nagy a versengés a Tiszaújvárosban - a TVK Triatlon-nagyhét keretében - július 31-én megrendezendő ITU triatlon csapat-világbajnokság és az augusztus 3-i ITU-TVK Triatlon-Világkupa közvetítése iránt. Az már korábban eldőlt, hogy a "kötelező jelleggel" tudósító Eurosport mellett a BBC World kétszer 52 percben számol be az eseményekről. A spanyol "királyi" TV azonban a napokban kért mindkét eseményre szóló forgatási engedélyt dr. Márkus Gábor főrendezőtől. A hispánok külön filmet készítenek a Tisza partján világ- és Európa-bajnokukról, Ivan Ranáról. A francia AFP hírügynökség bejelentkezése újabb kellemes gondot és természetesen örömet jelent a házigazdáknak.

S, hogy a hazai médiát se hagyjuk ki, az m1 csatorna augusztus 1-jén 45 perces összeállítást sugároz a sportág történetében először életre hívott világbajnokságról.