Társoldalunk:

Magyar raftingcsapat a vb-n

Augusztus 27-31-e között rendezik a csehországi Moldva folyón a raftingosok következő világbajnokságát. Az egész világon népszerű sportág nálunk mostohagyermek. Hogy lesz-e valamikor raftingszövetség, és indul-e magyar csapat a világbajnokságon arra Markovics András, a Vadvízi Túráztatók Magyarországi Szövetségének elnöke, a Kanyon Aktív csapatának tagja válaszolt.

Fotó: Arany-Média
A Kanyon Aktív csapata a júniusi dunacsúnyi versenyen több, a raftingsportban előttünk járó ország csapatát megelőzve a középmezőnyben végzett.

- Tulajdonképpen miért nincs a raftingsportot űzőknek saját szövetségük?
- Nehéz dolog ez. Tulajdonképpen a Kajak-kenu Szövetséghez kellene tartoznunk, de ők valamiért nem érzik szívügyüknek a vadvízi kajak- és a raftingsportot. Az elkövetkező hónapok feladata, hogy a VTMSZ-t átalakítsuk, és végre legyen a rafting szakágnak is saját hazai szövetsége.

- Ilyen előzmények után lesz magyar induló a világbajnokságon, megvan az anyagi fedezet a rajthoz?
- Szerencsére rendelkezésünkre áll a nevezéshez szükséges összeg, saját erőből és néhány szponzorunk segítségével, akik segítenek bennünket, mióta kiharcoltuk a magyar csapatok közül az indulási jogot.

- Hogy lehetett megszerezni a kvalifikációt?
- Tavasszal volt két verseny, Ausztriában és Szlovákiában, mely döntött a magyar csapatok közt.

- Hogyan készültök a vb-re?
- Hetente kétszer edzünk az újpesti öbölben, ez amolyan erőnléti edzés, raftinghajóval sík vízen. Ezenkívül, ha tudunk, szakítunk időt a túráink alkalmával vadvizes edzésre is, bár az igazság az, hogy erre kevés mód nyílik. A vb előtt pedig Prágába utazunk, hogy ismerkedjünk a világbajnokság helyszínével.

- Milyen helyezésben reménykedsz?
- Abban bízom, hogy nem leszünk utolsók, reményeink szerint a mezőny második felének közepén végzünk.

- Látsz reményt arra, hogy egyszer Magyarországon is lesz vadvízi pálya?
- Hat-nyolc éve, mikor a dunacsúnyi pálya épült, szó volt róla, hogy esetleg nálunk is lesz egy hasonló. Ha komolyan vesszük az olimpiai  kandidálást, mindenképpen meg kell építenünk egy pályát. S akkor nem járnánk tovább abban a cipőben, mint a magyar bobosok és sízők is, akik hozzánk hasonlóan kénytelenek állandó albérletben edzeni és versenyezni.