Társoldalunk:

A tatai Derítő-tó

"Biztosra menne? Horgásszon a tatai Derítő-tóban!" Egy hatásvadász újságcikkben megjelenő felhívás biztos így invitálná a horgászokat Tatára. De nem sokat tévedne a hangzatos szlogen.

Bár egy horgász soha nem mehet biztosra (a halak lelkivilágáról minden pecás órákig tudna mesélni...), mégis a Derítő-tóra ellátogatók szinte soha nem távoznak üres kézzel, köszönhetően az állandó telepítésnek.

A 10-es vagy M1-es útról Vértesszőlős után balra kell lehajtaniuk, ha úgy döntenek, hogy letesztelik a tatai uszonyosok tűrőképességét. A Tatára érkezőt varázslatos táj fogadja. A tatai vár és a park is gyönyörű; a tó környéke viszont igazán vadregényes. A közel 32 hektáros tó partja változatos, nádas és köves részeket egyaránt találhatunk. A horgásztó vizét a meleg vizű Által-ér táplálja - ahol amúr és ponty elképesztő mennyiségben található, hiszen itt pihennek és sütkéreznek a legszívesebben -, mely lassú folyású patakként távozik A tó túlsó végén. Ezen a szakaszon már árnyat adó fák közt vadászhatunk a halakra. Bár a vízfelület minden része horgászható, a be- és kifolyó patak egyes részein csak a VIP-vendégek vethetik be a botokat.

De nézzük, milyen halak tanyáznak e vidéken! A telepítés során, mint a legtöbb helyen, a ponty viszi a prímet. 21 kg-os volt a legnagyobb kifogott példány, de mivel nagyon jó vermelési lehetőségek vannak a tóban, így előfordulnak nagyobbak is.

Forrás: [origo]

Nagy melegben is megy a hal

A méltán népszerű pontyokon kívül nagyszámú kárász, amúr, csuka, süllő is került a vízbe. A tó külön érdekessége, hogy olyan, máshol kevéssé elterjedt halakat is telepítettek, mint a compó, a menyhal, a jász-keszeg vagy a márna. Aki pedig igazi különlegességre vágyik, az mehet fekete sügérre, melynek húsa rendkívül ízletes, és kevés benne a szálka. De hogy a harcsavadászok se keseregjenek: nem egy méretes példány akadt már horogra a Derítő-tavon. A legnagyobb harcsa, amit a tóból fogtak, 64 kg volt.

Forrás: [origo]

Az amúrok pihenőhelye

A nagy halbőség miatt mindenféle módszerrel eredményesek lehetünk. Így az errefelé népszerű fenekezéstől kezdve az úszós horgászatig bátran kipróbálhatunk mindent, de vigyázzunk: a terület csapdákat rejthet az elővigyázatlan horgász számára. Az akadós, fás, nádassal nehezített horgászvízen végzetes lehet egy-egy menekülő hal fickándozása.
Ha rablóhalra megyünk, alkalmazzunk gumihalas csalit, úgy tűnik, errefelé ez eredményesebb lehet, mint az élőhalas vagy halszeletes csali. Jó tanács még a süllőzőknek, csukázóknak, hogy a ragadozók kapására a legnagyobb esély a köves part mentén kínálkozik, valamint, hogy lassan vontatva hívják fel az állat figyelmét a zsákmányra.

Forrás: [origo]

Úszós szerelék és csemege kukorica

Horgászni 0-24 óráig folyamatosan lehet, jegyváltásra a helyszínen 5 és 23 óra között nyílik mód. A jegyek, függően attól, hogy mennyi időt szándékozunk a vízparton eltölteni, 2900, 3900 vagy 6900 forintba kerülnek. Váltható még hetijegy 15 000 forintért, vagy Bojlis-jegy 12 000-ért. A bilétákat a horgásztanya melletti büfében szerezhetjük be. Csónakot is bérelhetünk, 12 órára 1000 forint. Ezenkívül lehetőség nyílik horgászstéges bódék bérlésére is, melyek felszereltségtől függően 4000 és 8000 forint közötti összegbe kerülnek. További információkat a (06-30) 474-9907-es telefonszámon Baksai Antalnál kaphat az érdeklődő, aki a nap bármelyik szakaszában hívható.

Forrás: [origo]

Vigyázat! A bojlit bottal együtt viszi

S ha egyedül unalmas lenne a halakra várni, vagy úgy gondolják, hogy egy kis versenyláz javítaná fogási esélyeiket, akár versenyt is szervezhetnek. Mind privát, mind sportköri szervezésben lehetőség nyílik a viadalra a tó felső befolyójánál, ahol egy 350 méteres szakaszon akár ötven horgász is kényelmesen elfér egymás mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK