Vágólapra másolva!
Határnyitó ünnepséget tartanak magyar és osztrák részvétellel szombaton a határon átnyúló Írottkő-Geschriebenstein Natúrparkban, az Írottkő-kilátónál.

Képgaléria

Boda Gyöngyi, az Írottkő-Natúrparkért Egyesület munkatársa, a rendezvény egyik szervezője elmondta: a natúrpark egységét, a határok nélküliséget szimbolizálja az a magyar és osztrák kezdeményezés, hogy a Kőszegi-hegység két pontja az Írottkőnél és a Hétforrásnál szabadon átjárható legyen.

A natúrpark látogatói egy kormányközi megállapodás alapján érvényes útlevéllel, akár bakancsos turistaként is átkelhetnek a zöldhatáron, szabadon bejárhatják annak teljes területét.

A határnyitás megünneplésének célja nem titkoltan az, hogy még jobban ráirányítsák a hazai és külföldi turisták figyelmét az Írottkő-Geshreibenstein Natúrparkra, a Kőszegi-hegység természeti és kulturális értékeire - hangsúlyozta a szervező.

A határon átnyúló natúrpark - amekly 1997-ben alakult meg és Magyarországon 16, osztrák oldalon pedig 5 település tartozik hozzá - ma már gyalogos és kerékpáros turisták egyik kedvelt célpontja.

Egy 2002 márciusában megkötött kormányközi megállapodás szerint az osztrák és magyar turisták, valamint az Európai Unió polgárai, illetve azok, akik sem Ausztriában sem Magyarországon nem vízumkötelezettek érvényes útlevéllel az Írottkőnél és a Hétforrásnál a zöldhatáron léphetik át az államhatárt.

A két kijelölt ponton április 1-től október 31-ig 7 óra és 20 óra között, október 1-től március 31-ig 7 óra és 16 óra között szabad az átjárás, a látogatók azonban csak a személyes használatra szolgáló turista felszerelést vihetik magukkal és számítaniuk kell arra, hogy a határőrök és a pénzügyőrök túrázás közben ellenőrizhetik okmányaikat, átvizsgálhatják csomagjaikat.