Vágólapra másolva!
Amíg csak a fagy be nem áll, horgászok ezrei lepik el a lakóhelyükhöz közeli tavakat. Hogy valami izgalom is párosuljon a kellemes időtöltéshez, versenyt szerveznek a pergetést kedvelőknek. Idén immár tizedik alkalommal rendezik meg minden rablóhal-vadász csúcstalálkozóját, a országos pergetőbajnokságot.

A bajnokság kétfordulós, az elsőre október 25-én kerül sor a Maconkai víztározón, míg a második fordulót november 8-án bonyolítják le a Tisza-tó partján, Tiszafüreden. A bajnokságon kétfős csapatok indulhatnak, a nevezési díj indulónként 5000 forint, vagyis egy csapat esetében ez 10 000 forintra rúg. A nevezéssel mindkét fordulóban részt vehetnek az egységek, de amennyiben valamely csapat nem tud részt venni valamelyik fordulóban, a nevezési díj visszatérítésére nincs mód. A szervezők a versenynapokon ebédet biztosítanak a résztvevőknek. A nevezéseket a Magyar Horgász című újság szerkesztőségében október 17-ig ejthetik meg a horgászok, de lehetőség nyílik helyszíni nevezésre is, ez esetben a verseny napján reggel 7 óráig fizethetik be a rajtpénzt az induló csapatok.

A viadalon csak műcsalival lehet horgászni, tehát döglött kishallal szigorúan tilos. Ezzel szemben a műcsalik korlátozás nélkül használhatóak, továbbá házilag készült műcsali is alkalmazható. A versenyzők csak csónakból horgászhatnak a pergetőkupa során, és a csónakokat kötelező lehorgonyozni. Igaz, a horgászhelyet az alakulatok szabadon változtathatják, tetszőleges alkalommal, de csak akkor, ha a többi sportoló csónakját 50 méterre meg nem közelítik. A verseny során a csónakkal partot érni tilos, aki kiköt, az a továbbiakban már nem folytathatja a horgászást, de az addig kifogott halakat mérlegeltetheti, és versenyben maradhat. A horgászidő alatt kifogott halakat a versenyzőknek kötelező élve tartaniuk.

A versenyt az a csapat nyeri meg, amely összesítve, súlyra a legtöbb halat fogja. A végső eredményhirdetéskor a legjobb eredményt elért horgász fődíjban részesül, de különdíjat kap a legnagyobb halat horogra akasztó és a legtöbb halat horgászó pecás is. Fordulónként az első három helyezettet díjazzák a szervezők. A két forduló alapján hirdetik majd ki a 2004. évi pergető-világbajnokságra utazó válogatott keretet is.

Az első forduló tehát október 25-én lesz. Aki még nem járt a verseny helyszínén, a Maconkai tározónál, azok a legkönnyebben Hatvan felől (M3) közelíthetik meg a tavat. Az M3-ról lekanyarodva a 21-es úton haladjanak tovább Salgótarján irányába, s az útról Bátonyterenyénél kell majd jobbra fordulniuk.

A gyülekezés 6 óra 30 percig tart, ezt követően 7 óra 15 percig a csapatok a nevezéseiket adhatják le. A verseny 8 órakor kezdődik és 12-ig tart. A mérlegelés és eredményhirdetés után 14 órától ebéd várja a sportolókat. (A csónakbérléssel kapcsolatban Zagyi Mihálynál lehet érdeklődni: 06-30/229-5177.)

A versennyel kapcsolatos mindennemű további információ: 1066 Budapest, Ó utca 3., (06-1) 311-3232.