Vágólapra másolva!
Világrekordot ért el a dél-afrikai Bernard Goosen. A 28 éves mozgássérült férfi tolókocsiját hajtva jutott fel Afrika legmagasabb pontjára október 20-án, a Tanzánia és Kenya határán fekvő Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsára.

"Még mindig nem hiszem el, hogy sikerült" - mondta a csúcsbeállítás után a fiatal dél-afrikai, miután hazaérkezett Johannesburgba. Abernard Goosen 28 éve ül tolókocsiban, mivel alteste születése óta béna. Ezért is különösen boldog a teljesítménye miatt. "Ahogy felértem a csúcsra, eleredtek a könnyeim."

Láb nélkül a Kilimandzsáróra/sport/x-mag/20030109labnelkul.html

Az 5895 méteres csúcs elérésével Goosen lett a csúcstartó, hiszen előtte még soha, senki nem tett meg ekkora utat kerekes székkel, önerővel hajtva. A könyvelő tíz hónapon át készült a "hegymászásra" és kilenc napra volt szüksége, hogy tolókocsijával megtegye a 40 kilométeres utat a havas hegyekben. A túra természetesen tartogatott kellemetlen perceket a dél-afrikai számára, hiszen az utolsó napokban már szinte elviselhetetlen fájdalmat érzett a felsőtestében, sőt olykor a -20 Celsius fokos hőmérséklettel is meg kellett küzdenie. De mint mondja, meg sem fordult a fejében, hogy feladja.

Az elhatározásban, hogy mindenképpen végigcsinálja, nagy segítségére volt sógora és egy barátja is, akik elkísérték őt a nagy vállalkozásra. "Nélkülük nem sikerült volna"- vallja a johannesburgi férfi. Persze a barátok, rokonok, ismerősök nemcsak a helyszínen, hanem távolról is drukkoltak Bernard Goosennek.

A dél-afrikai "hegymászó" minden mozgássérült ember példaképe lehet. Goosen teljesítményével bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe.