Vágólapra másolva!
A november 26-ai helyszínkijelölés közeledtével egyre élesedik a verseny a 2007-ben esedékes vitorlás Amerika-kupa potenciális házigazdái között.

A rendezésre nyolc város jelentkezett, jelenleg még Valencia, Nápoly, Marseille és Lisszabon van versenyben.

Szakértők szerint Lisszabon és Valencia számít elsősorban esélyesnek, úgy tűnik azonban, hogy a spanyolok nagyobb energiát fordítanak az előkészületekre. Ezt jelzi, hogy megalakult a Valencia 2007 nevű konzorcium, amelyben a központi, a regionális, illetve a helyi adminisztráció képviselteti magát. A felmerülő költségeket 40-40-20 százalék arányban állják majd a felek.

A komoly összefogás előzménye, hogy előzőleg Palma de Mallorca kiesett a versengésből. Amint ez szeptember 5-én bekövetkezett, maga a király - a szabadságát rendszeresen a Baleár-szigeteken töltő János Károly - fogalmazott úgy, hogy mostantól mindenkinek Valencia mögött kell felsorakoznia. A város amellett, hogy bírja az uralkodó és a kormány támogatását is, további, korántsem elhanyagolható előnyökkel rendelkezik, illetve fog rendelkezni. Egyrészt májustól szeptemberig elég jól kiszámíthatón és főleg rendszeresen fúj a szél, másrészt a tervek szerint épül majd egy csatorna, amelyen a résztvevők a kikötőből 15 perc alatt elérnék a verseny helyszínét. Legutóbb, Aucklandben ez másfél órát vett igénybe.

Miközben a spanyol város pályázatát illetően, úgy tűnik, teljes az összhang, és Lisszabonban, valamint Marseille-ben is készülődnek, Nápolyban korántsem ilyen rózsás a helyzet. Globalizációellenes, illetve környezetvédő szervezetek ugyanis jelezték, amennyiben Olaszországban rendezik meg a következő Amerika-kupát, tüntetésekre kerül sor.

"Az előkészítő munkálatok minden bizonnyal károsítják majd a környezetet, ráadásul az is nyilvánvaló, egyes, hátrányos helyzetű emberek az átalakítások miatt kénytelenek lesznek elhagyni lakhelyüket" - fogalmazott az egyik szóvivő.

A legutóbbi, idén februárban befejeződött viadalon nagy meglepetésre a svájci Alinghi 5-0-ra nyert a címvédő Team New Zealand ellen Aucklandben. Ezzel az esemény 152 éves történetében először született európai diadal.

A szabályok szerint a soron következő verseny, illetve a selejtező, azaz a Louis Vuitton-kupa helyszínét a győztes jelöli ki.