Vágólapra másolva!
Eddig 1400 kilogramm halat fogtak ki a mentőhalászatok során a téli vízszintre átállt Tisza-tavon a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) halőrei - tájékoztatott hétfőn Dudás Tibor, a szervezet tározótavi kirendeltségének vezetője.

A Mohosz illetékese a novemberi műveletet azzal indokolta, hogy a tó vízszintjét a téli hónapokra az idén a kiskörei vízmércén mért 720 centiméterről 570 centiméterre csökkentették, és ennek következtében a halak egy része veszélyesen vízszegény területeken maradt.

Ezekről a helyekről a maguk erejéből nem tudnának eljutni a további megélhetésüket biztosító élő Tiszába, így egy idő után elpusztulnának vagy az orvhalászok könnyű zsákmányává válnának.

Horgászat a Tisza-tavon/sport/x-mag/20030620horgaszat.htmlBalatoni haltelepítés 200 millióért/sport/x-mag/20031107balatoni.html

Az első egyhetes akció alatt a Tisza-tó 80-120 hektár területét vizsgálták át, és onnan telepítették át a már telelésre készülő halakat.

A megmentett halak 60 százaléka süllő, 20 százaléka csuka, 5 százaléka dévérkeszeg.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy kilogramm süllő piaci ára 1200 forint, akkor legalább egymillió forint értékűt mentettünk meg az elpusztulástól - húzta alá a szakember.

Ennek ellenére az akció haszna nem elsősorban a megmentett halak mennyiségében mérhető, sokkal inkább abban, hogy a tó halállományából a nemes fajok lehetőleg egyetlen egyedét se veszítsük el - fűzte hozzá.

A Mohosz mentőhalászatát még két hétig folytatják a halőrök.