Vágólapra másolva!
Pénteken a junior nők versenyével kezdődik az olimpiai távú - 1,5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás - triatlon-világbajnokság az új-zélandi Queenstownban.

A magyar csapattól nem lehet kimagasló eredményt várni a jelentős, 12 órás időeltolódás és az európaitól merőben eltérő körülmények miatt, bár az esemény előviadalaként megrendezett aquatlon vb-n Kuttor Csaba és Gyenesei Judit meglepően jól szerepelt. Előbbi 4. lett, míg utóbbi a felnőtteknél 5., a junioroknál pedig az első helyen végzett.

A válogatott legnagyobb problémája, hogy az úszópálya vízhőmérséklete mindössze 13-15 Celsius fokos. A festői szépségű környezetre nem lehet panasz, viszont további hátrányt jelent, hogy a félnapos időkülönbség miatt a versenyzők lassan akklimatizálódnak. Éppen ezért egyelőre Kuttoron kívül mindenki könnyített edzéseket végez, a legjobb magyar triatlonos átállása szerencsére jól sikerült, így szinte már a megérkezés óta teljes értékű munkát végezhet.

- Nem bántam meg indulásomat az aquatlonban, mivel így fontos tapasztalatokra tettem szert, amelyeket a vasárnapi főversenyen is hasznosíthatok majd - mondta Kuttor.

A vb a 2004-es athéni olimpia miatt is rendkívül fontos, hiszen az első 50 világranglista-pontokat kap, igaz, van egy kikötés: a férfiaknál a győztes idejétől maximum 5 százalékkal szabad elmaradni, a nőknél pedig 8 százalékkal.

Éppen az ötkarikás játékokra kijelölt, nagyon nehéz, emelkedőkkel teli pálya miatt meglepő, hogy a szervezők könnyű útvonalat jelöltek ki a második számra, ami ugyan kedvezhet a magyaroknak, ám az olimpiára való minél sikeresebb felkészülés miatt ők sem bánták volna, ha az athénihoz hasonló nehéz tereppel kell megküzdeniük.

A magyar csapat:

felnőtt férfiak: Kuttor Csaba (Buda Cash Team Kaposvár), Ágoston Szabolcs (Békéscsabai AC), Hóbor Péter (Proform TK Pécs)

felnőtt nők: Molnár Erika (UTE), Walkó Andrea (Batta Triatlon Százhalombatta), Edöcsény Nóra (Proform TK Pécs)

U23-as férfiak: Bajai Péter (Mogyi SE Baja), Bíró Zsolt (Debreceni Sportcentrum), Pocsai Balázs (Kistarcsai ÚTK), Török Dániel
(TVK-Mali TK Tiszaújváros)

Junior férfiak: Benőcs Zoltán (TVK-Mali TK Tiszaújváros), Fecskovics Attila (Kistarcsai ÚTK), Vanek Ákos (Budaörsi TK)

Junior nők: Gyenesei Judit (Kaposvári Építők AC), Koch Renáta (Mogyi SE Baja), Poros Tímea (Mogyi SE Baja)

A program (magyar idő szerint):

péntek:
junior nők, 19.30
junior férfiak, 20.15

szombat:
U23-as nők, 20.00
U23-as férfiak, 22.30

vasárnap:
felnőtt nők, 1.00
felnőtt férfiak, 3.30