Vágólapra másolva!
Ausztria sípályáin mindenekelőtt a férfiak, s közülük is elsősorban a túlsúlyosak szenvednek olyan sérüléseket, amelyeket csak kórházban lehet gyógyítani - ilyen tapasztalatokról számolt be a minap az osztrák sajtónak a salzburgi tartományi kórház baleseti sebészeti és sporttraumatológiai részlege.

A kórházban 550 pórul jártat gyógyítottak a tavalyi téli szezonban osztrák sípályákon balesetet szenvedettek közül, akik között 61 százalék volt a férfiak aránya, ami azt is jelentheti, hogy a férfiak számára nagyobb veszélyt jelent a sípálya, mint a gyengébbik nemnek. A balesetet szenvedettek többsége túlsúlyos volt, a tíz kilogrammnál is nagyobb súlyfelesleggel "száguldozók" aránya pedig 46 százalékos volt a balesetet szenvedett síelők körében.

A tapasztalatok szerint a sífutás a legbiztonságosabb téli sportok közé tartozik Ausztriában, mert viszonylag csak kevesen sérültek meg keskeny síléccel a lábukon az osztrák síterepeken. A lejtőkről kórházba szállítottak között 61 százalék volt azoknak az aránya, akik carver-típusú síléccel jártak szerencsétlenül, 17 százalék hagyományos sífelszereléssel, 22 százalék pedig hódeszkával járt pórul. A síbalesetek összesítése azt mutatja, hogy a kórházi ápolással végződő síbalesetek többsége a kora délutáni órákban történik az osztrák sípályákon, a legsúlyosabb sérüléseket pedig a tizenévesek és a 60. életévüket már betöltöttek szenvedik. Ausztriában még csak ajánlják - Olaszországban viszont már kötelezővé tették -, hogy a gyerekek fejvédőt használjanak a sípályákon, mert körükben a leggyakoribb a súlyos fejsérülések kockázata. Ausztriában jelenleg a 4. és a 10. életév közöttiek mintegy 40 százaléka visel fejvédőt a sípályákon, a felnőttek körében ez az arány csak 7 százalékos. Tavaly egyébként a 15. életévnél fiatalabbak közül 6600 gyerek került kórházba Ausztriában síelés vagy hódeszkázás közbeni baleset miatt, s közülük 1100-at fejsérüléssel ápoltak.

Az osztrák tömegtájékoztatás hírt adott arról is, hogy a tavalyi szezonban 90 ezer síbaleset történt Ausztria sípályáin. A Market közvélemény-kutató intézet szerint az osztrák síelők többsége aggodalommal hódol a téli sportoknak: a megkérdezettek kétharmada tart attól, hogy maga vagy családjának valamelyik tagja balesetet szenvedhet síelés vagy hódeszkázás közben.