Társoldalunk:

A tavalyinál is sekélyebb a Velencei-tó

A tavaly tavaszinál is sekélyebb, mindössze 103 centiméteres a Velencei-tó - tájékoztatott hétfőn Falusy Ferenc tófelügyelő.

A felügyelő elmondta, hogy jelenleg az optimális vízmennyiségnek mintegy 30 százaléka hiányzik a tóból. A víz mélysége az üzemi vízszintnél 47 centiméterrel, a maximálisnál 67 centiméterrel alacsonyabb, annak ellenére, hogy tavaly szeptember óta mintegy 15 centiméternyit emelkedett a tó vízszintje, a lehullott csapadék eredményeként.

"A víz minősége változatlanul jó, nem befolyásolta kedvezőtlenül az alacsony vízszint" - tette hozzá a tófelügyelő.

Forrás: MTI
Beszámolt arról, hogy a további apadás mérséklése érdekében már a következő hetekben úgynevezett átfolyásos üzemmódban működtetik a pátkai tározótavat, amelyet annak idején a Velencei-tó vízháztartásának egyensúlyban tartására létesítettek. Megőrzik a halállomány megtartásához szükséges 430 centiméteres vízszintet, az azon felüli vízmennyiséget pedig a Velencei-tóba engedik.

Mivel a Velencei-tó partján levő dinnyési ivadéknevelő tógazdaságnak ugyancsak vízre van szüksége, májusig tíznaponta vizet juttatnak a halastavaknak is.

A következő hetekben az idegenforgalmi idényre készülve megtisztítják az alacsony vízszint miatt szárazra került partfalakat, kőhányásokat, kitakarítják, rendbe teszik a partot - mondta el Falusy Ferenc.