Vágólapra másolva!
Nem támogatta keddi ülésén a Fővárosi Közgyűlés sportbizottsága azt a városvezetői javaslatot, hogy a jövőben fizessenek az utcai sportrendezvények szervezői a közterület használatáért.

Hardi Róbert (SZDSZ) bizottsági elnöknek a városvezetésével ellentétes módosító indítványát egy SZDSZ-es képviselő tartózkodásával fogadta el a testület.

Bakonyi Tibor (MSZP) főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet támogatta az utcai futóversenyek számát, illetve azok díjfizetését szabályozó rendelettervezetet, amelyről véglegesen a Fővárosi Közgyűlés dönt majd.

A főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a jövőben a frekventált útvonalakon tartott kiemelt kategóriájú utcai futó, kerékpáros, görkorcsolya rendezvényekből évente hetet rendezhetnének Budapesten. A pályázat alapján kiválasztott rendezvényeket szombat délután 3 órától vasárnap délután 3 óráig tarthatnák. A szervezőknek, a közgyűlés döntésétől függően, a közterület-használati díj mellett, fizetniük kellene a közút nem közlekedési célú igénybevételéért is.

Máth István, a Budapest Sportiroda vezetője szorgalmazta, hogy a kulturális rendezvényekhez hasonlóan az utcai sportversenyek után se kelljen közterület-használati díjat fizetni.

Szabó István, a Főpolgármesteri Hivatal sportügyosztályának vezetője jelezte, hogy a jövő januártól hatályos közlekedési miniszteri rendelet alapján akár jelképes, egyforintos díjat is kérhetnének a szervezőktől a közutak nem közlekedési célú igénybevételéért.

A főpolgármester-helyettes előterjesztésében azt indítványozta, hogy az utcai sportrendezvény szervezőit a jövőben legalább ugyanolyan mértékben támogassa a főváros, mint amennyit fizetniük kellene a közterület-használati engedélyért és a közútkezelői hozzájárulásért.

Tájékoztatást kaptak a képviselők arról, hogy New Yorkban évente 86 napon, 98 utcai futóversenyt rendeznek. Elhangzott az is, hogy az európai fővárosokban, illetve a hazai nagyvárosokban nem gyakorlat az, hogy pénzt kérjenek a közút nem közlekedési célú használatáért. Ezáltal ugyanis a szépen fejlődő közterületi sportmozgalmat elsorvasztanák.