Vágólapra másolva!
"Őrült ötletnek" tűnt, de ma már hagyomány: április 15. és 18. között a budapesti Francia Intézetben tartják a víz alatti filmek fesztiválját - harmadszor Magyarországon, másodszor a rangos kulturális intézményben. A legkiválóbb magyar búvárfotósok egzotikus tengereken és hazai vizeken készült, nem egyszer elképesztő felvételei, valamint a gyerekek búvár rajzversenyén  készült tarka képek már jelenleg is megtekinthetők a Duna-parti épületben.

A 3. Tengeri SÓ Fesztivál alkalmából víz alatti filmözön borítja el a Francia Intézetet. Molnár Attilának, a filmanyag válogatójának külön örömére szolgál, hogy bemutathatják nyílik a víz alatti filmezés legrangosabb seregszemléjének számító antibes-i (Franciaország) Víz alatti Képek Világfesztiválján nyertes legszebb alkotások bemutatására, s levetítik a Magyar Búvárfilm Szemlére benevezett filmeket is.

A fesztivál vonzó tematikáját maga Dominique de Combles de Nayves, Franciaország budapesti nagykövete ajánlotta kedden a magyar sajtó figyelmébe. A diplomata elárulta, hogy maga is a búvársport híve, a tenger alatti vadászat művelője, de mint az említett filmfesztivál mellett dzsesszéletéről és Picasso-múzeumáról is híres mediterrán város szerelmese is örül annak, hogy a Francia Intézet adhat otthont a rendezvénynek.

A fesztivált Luc Besson immár klasszikus alkotása, A Nagy Kékség vezeti be, a rövid változatában is 120 perces kultuszfilmet, amely két búvár vetélkedéséről szól, angol változatban, francia feliratozással vetítik csütörtökön 21 órakor a Francia Intézetben, a belépés ingyenes.

A továbbiakban 31 víz alatti film tekinthető meg, de lesznek koncertek is, pénteken a Krétakör Színész Tánczenekar lép fel, szombaton az InfraGandhi hallgatható meg. A szakmai programok keretében beszélgetést rendeznek a digitális búvárfotózás titkairól.

A fesztivál témái között az Ausztrália partjainál található félelmes fehér cápáktól a színpompás tengeri egzotikus halakig megannyi természeti különlegesség szerepel - és a fotókiállításon nem csupán "piros Imperátor garnéla tengeri uborkán", vagy Bali szigete körül megörökített hosszúorrú korall-őr hal látható, hanem egy magyar fotóstól víz alatti aktfelvétel is.

Az antibes-i fesztivált 1974 óta rendezi meg a francia Riviérán működő Spondyle Club, évről évre összehozva a víz alatti világ szerelmeseit. A rendezvény ötletgazdája és feje kezdettől fogva Daniel Mercier, aki tavaly ellátogatott a magyarországi fesztiválra és idén is bejelentette érkezését: a búvárfilmes itt pecázni készül, jelezték a szervezők, aki találkozni akar vele, alkalmasint egy nádasban keresheti majd. Az antibes-i szemlén megválasztják Európa búvárkirálynőjét is, de a budapestin ez egyelőre nem szerepel a programban.

A Tengeri Só Alapítvány Brankovits István kuratóriumi elnök irányításával eredetileg azért kezdeményezte a budapesti fesztivált, hogy elhozhassák a magyar fővárosba az Antibes-i verseny legszebb filmjeit. Az alapítvány fő célja a hazai-, és a Magyarországon még kevésbé ismert tengeri élővilág minél szélesebb körű megismertetése - ennek érdekében előadásokat tart, könyveket ad ki, kutatómunkát fejt ki, aktív részese a környezetvédelemnek.

"Őrült ötlet" volt ennek a fesztiválnak a meghirdetése, de annyira mégsem, hiszen Magyarországnak világhírű búvárai és víz alatti filmesei vannak - mondta tréfásan a francia nagykövet a sajtóértekezleten. Annyira mégsem, mert mint Molnár Attila elmondta: a magyar búvárok között olyanok is akadnak, akik egész évben távoli tengereken, hivatásosként űzik ezt a tevékenységet.

"Tekintsék az Intézet épületét ablakaival búvárhajónak, itt a Duna - csütörtöktől merülés" - fejezte be a sajtóértekezletet Dominique de Combles de Nayves nagykövet.