Társoldalunk:

Rekordharcsát fogtak Tatán

A tatai Derítő-tó így kora tavasszal sem okozott kellemetlen meglepetést. Hajnaltól estig, megállás nélkül foglalkoztattak bennünket a halak. Bár egy igazi horgász nem csak a halak miatt látogat meg egy tavat, hanem a természet szépségei és a nyugalom is nagyon fontosak, különösen egy ilyen hosszú tél után. Tatán sok új követendő dolgot láttunk, amely kifejezetten a horgászok kényelmét, az eddigieknél is nagyobb sikerélményét és szórakozását szolgálja majd idén.

Az első meglepetést a tó központi részén levő büfé és a horgászbolt melletti újonnan épített stég okozta. A stég többmilliós beruházásból és önerőből épült, a tó közepéig nyúlik be, tehát több száz méteres, amelyen 45 horgászhely található. Őszintén megvallom, nem láttam még ilyet. Akkora kiülők vannak a stég mind a két oldalán, amekkora két embernek is kényelmesen elég lehet, adott esetben. Az építménynek természetesen az a jelentősége, hogy ezek után nem szükséges csónakot bérelni, hogy a tó közepét is meghorgásszuk. Elég, ha egyszerűen besétálunk a stégen a tó kellős közepére, elhelyezkedünk az egyik kényelmes placcon és nekivágunk a horgászatnak.

Aki a csónakból horgászást szereti, annak sem kell szomorkodnia, hiszen bérelni és használni továbbra is lehet. A stég természetesen nem ér el mindenhova. Sok akadós, nádas menti és egyéb búvóhelye akad még a halaknak, amelyeket csónak nélkül lehetetlen lenne elérni. Az én személyes kedvencem az Által-ér - azaz a tavat tápláló patak - befolyásával szembeni akadós rész. Nem biztos, hogy ezen a részen pihennek a kapitális harcsák - mert köztudottan tele van a tó velük -, de hatalmas pontyokat itt meg lehet akasztani, csak bírja a szerelék.

A hidegtől függetlenül hatalmas sikerre számíthatnak a bojlis horgászok. A dolog úgy néz ki, hogy nem fontos etetett helyre dobálni, hiszen a Derítő-tavon bojlival bárhol megfogható a nagy ponty. Az idei (2004-es!) legnagyobb 13 kilós volt.

Forrás: [origo]
Idén megtörtént az első telepítés is (22 mázsa ponty). A tavaly év végi (októberi és novemberi) hatalmas telepítéssel, a tóba került 270 mázsa ponty és 23 mázsa nyújtásos csukával sokáig biztosították a biztos fogást, de az utánpótlásra mindig szükség van. A szakértők elmondása szerint a csukák nagyon gyorsan nőnek, és idén nyáron már komoly, méreteseket foghatnak. Egyébként a hétvégén feloldották ragadozóhal fogási tilalmát, és 7 kilós is akadt a horogra. Jól ment a süllő is és a harcsa is.

A 2004-es évi tavasz az első rekordot is meghozta. 54 kilós harcsát akasztottak, ami tórekordnak számít. A tó kezelői elmondták, hogy hamarosan elkészítenek egy harcsa-árkot, amelybe csak kapitális méretű harcsákat kívánnak telepíteni (minimum 40 kilósakat).

Forrás: [origo]
A sok jó után meg kell említeni, hogy - sajnálatos módon - a tó hatalmas amurállománya kb. egy éve nagyon nehezen fogható. A tó karbantartói ezt a kotrásokkal indokolták, aminek köszönhetően az amur elvonult a kisvizekbe, a nádasok közé és az öblökbe, ahol kedvére sütkérezhet, és megfelelő mennyiségű táplálékot is talál magának. A remények szerint idén már kijjebb merészkedik és könnyebben horogra csalogatható, hiszen a tó vize megnyugodott - végre.

Más. Tavaly, kísérleti jelleggel, betelepítették a tóból kifolyó patakot, ponttyal és sok rablóhallal, de sajnos a vizet nem lehetett megfelelően felügyelni, és a sok szabálytalankodó horgász miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Úgy gondolom, hogy már csak a sporttársak iránti tiszteletből is be kellene tartani a szabályokat. Ez mindannyiunk érdeke.

A tó kezelői fontosnak tartják a tó és környéke karbantartását. Naponta több ember szedi össze a tóból és környékéről a szemetet, esetleges elpusztult halakat. Felújították a büfét is, és több összkomfortos faházat is építettek, amely mind a kikapcsolódást szolgálhatja az ide látogató vendégeknek.

Forrás: [origo]
Ami az árakat illeti, idén kicsit drágult a horgászat a Derítő-tavon. A 12 órás jegy ára 2900-ról 3300 forintra emelkedett. A 24 órás napijegy ára 4300-ról 4900-ra, míg a 48 órás 6900-ról 7900-forintra. Ami nem változott, az a heti (15 000 forint) és a heti bojlis (12 000 forint) horgászat ára. A csónak bérlése továbbra is 1000 forint 12 órára.

Az elvihető halak mennyisége nem változott, de annyi korlátozás mégiscsak történt, hogy idén már a 7 kilós pontynál nagyobbat nem lehet elvinni, a tavalyi 8 kilóshoz képest. Így a fotózás után, fájó szívvel, de vissza kell szépen engedni ezeket az igencsak nagy halakat.

A ház és a hozzá tartozó stégek bérlésének ára változó (4000-től 8000 forintig). A házakkal kapcsolatos információkat Balog Tibortól (a 06-30-6096519-es számon) kaphatnak.

Az éjjel-nappal működő információs vonalon Baksai Antal válaszol minden, a tóval kapcsolatban felmerülő kérdésre, a 06-30-4749907-es számon.

Jó fogást!

Ruprecht Vilmos

KAPCSOLÓDÓ CIKK