Vágólapra másolva!
Húsz ország közel háromszáz szumósa indul a május 7-9. közötti szolnoki Európa-bajnokságon, amelyen versenyen kívül a sportág őshazájának számító Japán nemzeti csapata megmérkőzik az Európa- és a magyar válogatottal is.

A Eb-n a papírforma alapján a szovjet utódállamok reprezentánsai játszhatják a főszerepet, közülük is elsősorban az oroszok, de a bolgár, a lengyel és a német versenyzők mellett a magyar csapatban is akadnak éremesélyesek. Legnagyobb reménységünk Libor Dezső, s ezt szó szerint is érthetjük, hiszen 190-192 kg-ot nyom a mérlegen. A mezőny legsúlyosabb egyénisége várhatóan egy 200 kilós, csupaizom, kétméteres orosz szumós lesz, aki mellesleg szkanderben hétszeres világbajnok. A korábban birkózásban jeleskedő Libor szumósként már vb- és Eb-bronzzal is rendelkezik, s a +115 kg-ban valamint az open kategóriában Szolnokon is éremre pályázik.

Versenyzőink közül mindenképpen dobogós helyezésre esélyes a 85 kg-ban Kismóni János is, aki kötöttfogású birkózásban vb-ezüstérmes. De éremre pályázik Major Gyula, Kalmár István, Tóth Barnabás, Lőcsei István, Bacsó Áron és Tóth Attila, a nők között pedig Németh Beáta, Kálló Gyöngyi és Makai Erika is. A hazai szövetség vezetősége mégy-hat érem megszerzésében bízik, s abban, hogy megszülethet a sportág első magyar kontinensbajnoki aranyérme is.

A szolnoki Tiszaligeti-sportcsarnokban megrendezendő Eb-n a férfiak 85, 115, +115 és open, a nők 65, 80, +80 és open kategóriákban mérkőznek meg egymással, s lesz csapatverseny is. Érdekesség, hogy a korábbi kontinensbajnokságoktól eltérően Szolnokon nem műanyagpályán, hanem a japán hagyományoknak megfelelően agyagpályán zajlanak majd a küzdelmek. S egy igazi kuriózum: a szumó őshazájának számító Japán nemzeti csapata versenyen kívül összeméri erejét az Európa- és a magyar válogatottal is.

Fábik Tibor