Vágólapra másolva!
A közelgő idegenforgalmi szezonra hivatkozva az ésszerű keretek közé szeretné visszaszoríttatni a vízi közlekedést a helyi vitorlásklub a Tisza-tavon.

Lengyel György, a Tisza-tó Vitorlásklub elnöke elmondta: az elmúlt években rendkívül elszaporodtak a tavon a nagy méretű, tengeri utakra tervezett motoros jachtok, valamint a jet-skik, amelyek nagyszámú jelenlétükkel végzetesen megbonthatják a tározó ökológiai egyensúlyát.

A motoros vízi járművek a nyári hétvégeken nagy zajt keltenek a leglátogatottabb abádszalóki Attila-öbölben, a motorokból származó benzingőz pedig jól láthatóan szennyezi a vízfelületet.

Európa tavain a vitorlások, valamint az elektromos motorral meghajtott vízi járművek élveznek kiemelten elsőbbséget, amit a Hortobágyi Nemzeti Park részeként nyilvántartott, egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező Tisza-tónál is be kellene vezetni - hangsúlyozta a vitorlásklub elnöke hozzátéve, hogy a vitorlások, szörfök, csónakok, kajakok és kenuk nem terhelik a flórát és faunát.