Vágólapra másolva!
A hazai hegymászók képzési rendszere, vizsgakövetelmények, elvárások sokak által kevéssé ismert terület. Most szövetségi forrásból naprakész és korrekt információkkal gazdagodhatunk.

Tanfolyamok:

- alapfokú sziklamászó, melyet a tanuló hegymászó minősítéssel,
- nyári alpesi,
- téli alpesi, melyeket a vizsgázott hegymászó minősítéssel igazol az MHSSz.

Az alapfokú sziklamászó tanfolyamon a kötélbiztosítással mászás és az ereszkedés elsajátítása a fő cél.

Az elméleti témakörök az 1. sz. mellékletben, a gyakorlati minimum követelmények a 2. sz. mellékletben olvashatók. Javasoljuk a 4 fő/oktató csoportbeosztást és a 8 gyakorlati napból álló alaptanfolyamokat. A 10 mászott kötélhossz és a 6 teljes mászónap továbbra is minimumfeltétel.

Az egyesületi oktató engedélye kell a gyakorlati vizsga megkezdéséhez. A vizsgabiztosokat a szövetség kéri fel az Oktatói Kollégium tagjai közül. (2002-ben 192 fő vizsgázott eredményesen.)

A sikeres nyári alpesi tanfolyam feltétele 4 teljesített mászónap egy tábor alatt, 1500 m feletti beszállásokkal. A 4 fős csoportok tagjai min.1-1 túranapot vezessenek, legalább IV-es nehézségű, legalább 5 kötélhosszas mászóutakon. Az oktató kíséri a csoportot, és segít, ha probléma van.

A téli alpesi tanfolyam min. 5 teljes nap gyakorlati foglalkozás egymást követő napokon, vagy két részre bontva 3 nap havon télen + 3 nap gleccseren nyáron.

Elmélet: ruházat és felszerelés, hó és lavinaismeretek, mentés és elsősegély, időjárás és tájékozódás.

Gyakorlat: teendők lavinabaleset esetén és annak elkerülésére, a 'pieps' jeladó-kereső rádió használata, mozgás-kicsúszás havon eszközök nélkül és eszközökkel, kötélhasználat és biztosítás havon, gleccserjárás, társmentés hasadékból, túlélés és mentés, bivak, a jégmászás és a síalpinizmus alapjai. (A tanfolyamok vázlatai részletesebbek a fenti leírásnál.)

A téli és nyári alpesi tanfolyamokat az egyesületi igazoló túrajelentések alapján minősíti a szövetség. (2002-ben alpesi tanfolyamon 67 fő vett részt eredményesen.)

Pályázatok (tanfolyam helyett):

Beadási határidő: márc. 30. és szept. 30. Egyesületi javaslat kell! Az Oktatói Kollégium kérhet egyebet, pl. gyakorlati bemutatót, de többségi szavazattal el is utasíthatja a jelentkezőt.

Minimum feltételek:

- alapfokú sziklamászó tanfolyam végzése helyett: 2 mászott év, min. 50 kth. UIAA IV.
- nyári alpesi tanfolyam helyett : alapfokú sziklamászó végzettség, 3 mászott év, min. 10 út UIAA IV. (min. 5 kth/ út, a 10-ből legalább 5 út legyen alpesi - 1500 m feletti beszállással.)
- téli alpesi tanfolyam helyett: alapfokú sziklamászó végzettség, 3 mászott év, min. 10 havas út (2000 m feletti csúcs/fal télen, vagy 3000 m feletti csúcs/fal nyáron)

A pályázat mellé részletes hegymászó önéletrajzot kérünk. (Elölmászásban vagy váltva teljesített utak listája: dátum, a hegy és út neve, UIAA nehézségi fokozat, mászóidő, falmagasság, kivel.) A kiemelkedő hegymászó teljesítmények bemutatása.

Az MHSSz által elismert hegymászóoktatók:
Az egyesületek évente szept.30-ig adják be következő évre, az oktatóik pályázatát!

- Alapfokon oktató
- Alpesi oktató
- Szövetségi oktató-vizsgabiztos (az Oktatói Kollégium tagja)

Minimum feltételek:

Az elmúlt 3 évben vagy ennél rövidebb idő alatt min. 10 db, legalább 5 kötélhosszas, V-VI. nehézségű út, ebből 5 alpesi. A 10 útból legkevesebb 3 db VI-os legyen (lehet 'régi' VI-os is.). A váltva, vagy elölmászásban teljesített utak számítanak (a tanfolyamosként mászott utak nem számítanak).

Pedagógiai alkalmasság, az oktató legyen példakép.

Alapfokon oktató: vizsgázott hegymászó fokozat. Segédoktatóként részvétel sikeres tanfolyamon, az oktató javaslata.

Alpesi oktató: oktatási gyakorlat alapfokú oktatóként. Legalább 2 alapfokú tanfolyam csoport képzése és részvétel a vizsgán. A két vagy több alapfokú tanfolyam csoport képzése során legalább 8 személy sikeresen vizsgázzon.

Részvétel segédoktatóként téli-nyári alpesi tanfolyamokon. Francia vagy más hegyivezető-tanfolyam elvégzése.

Szövetségi oktató-vizsgabiztos: közgyűlés választja őket az elnökségi javaslat alapján. Oktatási gyakorlat alpesi oktatóként, téli-nyári alpesi tanfolyamon. Legyen túravezető gyakorlata. Vegyen részt két alapfokú vizsgáztatáson segéd vizsgabiztosként. UIAA VI-os gyakorlott mászótudás - legalább 5 év meggyőző/ kiemelkedő mászómúlt. Az elmúlt 3 évből legyen kettő aktív, melyben a minimum követelményeken felül legyen sítúra és téli alpesi út.

A szövetségi oktatók: Borosnyay Balázs, Fehér László, Kiszely György, Lázár István, Mészáros Csaba, Singer János, Sziklay Tibor, Szűcs Jenő, Táborosi Gábor, Vörös László.