Vágólapra másolva!
A hegyikerékpározással ismerkedő lelkes kezdők bizonyos videók, a személyes tapasztalat, valamint a képzelőerő segítségével arra a következtetésre juthatnak, hogy veszélyes a sport. Ez vagy meghátráltatja őket, vagy ellenkezőleg: rejtelmesebbé és kívánatosabbá teszi a sportágat.

MTB ruházat. A legfontosabb kerékpáros tartozék a fejvédő. Minden alkalommal, amikor biciklire ülünk, hordjunk bukósisakot! Nemegyszer kerültek tapasztalt bringások is életveszély közelébe, álló helyzetből vagy 10 km/h alatti sebességből történő borulás következtében. Még ha azt gondoljuk is magunkról, hogy a város legügyesebb bringásai vagyunk, akkor is találkozhatunk figyelmetlen autóssal, akinek a pillanatnyi figyelemkihagyása ellen nem lehet mit tenni.

A bukósisakok piacán nem igazán létezik rossz termék, hiszen a boltban kapható fejfedők mindegyikének komoly követelményeknek kell megfelelniük. Így funkcionalitás szempontjából nincs különbség közöttük. Amire érdemes odafigyelni, hogy a szíjak hátulján legyen egy tekerhető tárcsa, amivel a fejre lehet állítani. Így kényelmesen hordható a sisak, és a csat bekapcsolása nélkül, a fejet ide-oda rázva is stabilan, nagyobb elmozdulás nélkül kell megmaradnia a fejen. A legtöbb sisakon van napellenző, amit le lehet pattintani, ugyanis ha fejlámpát erősítünk a fejfedődre, akkor útban lesz a műanyag napellenző.

Három és fél funkciót tölt be a ruházat. Védelem, melegítés-ventilláció, reklám, no meg a divat.

Testi épségünket szolgálja a kesztyű is. Az ember tenyere nagyon vérzékeny, és eséskor sok esetben ez a testrész ér először földet. Ezért a kerékpáros kesztyűk tenyere ki van párnázva. Léteznek nyári (tehát jól szellőző), hosszú ujjú kesztyűk, melyek nyilván fokozottabb védelmet nyújtanak. A kesztyűnek van még egy funkciója: nem minden gumifogantyú elég puha anyagú és érdes ahhoz, hogy az izzadt, nedves vagy esővizes tenyér csúszkálását meggátolja. A védelmi eszközök közé tartoznak még a DH-s könyök, sípcsont, medencecsont- és a gerincvédők. Ezekkel az eszközökkel szemben lényegében ugyanazok a követelmények, mint a sisakok esetében.

A ruházat szintén funkcionálhat védelmi kiegészítőként. Hidegben a hosszúnadrágra gyakran húzunk egy rövidnadrágot. Hogyha csupán divatbeli indíttatásból tennénk, akkor nem tárgyalnánk, de a plusz ruha fontos védelmi funkciót szolgál. Eséskor a rétegek ugyanis elcsúsznak egymás fölött, így később szakad a ruha és a bőr.

A hideg napokon egyébként is a réteges öltözködés a célszerű. Ha lehet, cipzáros pulcsikat hordjunk, így még eredményesebben szabályozható a ruházat alatti hőháztartást. A legrosszabb ugyanis a lejtőn felfelé megizzadni, lefelé pedig (jól lélegző, szélálló kabát híján) az átsüvítő szélben nagyon átfagyhatunk.

A cikket a Kalandvilag.com-nak köszönhetjük!