Vágólapra másolva!
Tudományos műhelymunkával kell megállapítani, milyen vízszint mellett válik elengedhetetlenné a vízpótlás a Velencei-tónál - mondta csütörtökön, a Velencei-tó-Vértes térség fejlesztési kérdéseit megvitató konferenciát követően a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Csonki István hozzátette: bár az esőzések hatására a tó vízszintje mostanra elérte 128 centimétert, és közelíti a tavaly májusi értéket, az elmúlt négy évből három negatív vízmérleggel zárult, ami arra figyelmeztet, hogy vannak olyan periódusok, amikor a Velencei-tó életében a kevés csapadék miatt vízhiány lép fel.

Forrás: [origo]


Kiemelte: a tudományos műhelymunkával párhuzamosan szükség van annak megvizsgálására is, hogy honnan, miként lehetne a legjobb feltételekkel vizet juttatni a tóba.

A Velencei-tó honlapjahttp://www.velencei-to.hu/

A szakemberek erre a célra jelenleg a korábbi vízpótlás alkalmából már hasznosított rákhegyi vízbázist tartják alkalmasnak, amelynek tisztítókapacitása és csőhálózata jelenleg csak az ivóvíz igények kielégítésére elegendő, ezért a rendszert bővíteni kellene. A fejlesztéshez, valamint a működtetéshez állami támogatásra és az érdekeltek összefogására van szükség - fogalmazott Csonki István.

A környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője szerint a tó vízszintingadozásával kapcsolatban az esetleges vízpótlásra való felkészülés mellett az üdülők, a turizmussal foglalkozók szemléletváltására is szükség volna.