Vágólapra másolva!
Négy amerikai és egy kanadai hegymászó jutott fel elsőként az idén a Föld legmagasabb pontjára, a Himalája hegységben fekvő Mount Everestre.

A két nepáli teherhordó és idegenvezető (serpa) által kísért, Mark Tucker (Seattle) vezette csapat délkeleti irányból közelítette meg és érte el a 8848 méter magas hegycsúcsot helyi idő szerint szombat délután 13 órakor.

Az idei év tavaszi szezonjában a csúcshódításra alkalmas első hétvégén mások is szerencsével jártak, és tucatnyian - köztük malajziaiak és görögök - másztak fel a nepáliak által Csomolungmának, a tibetiek által pedig Magasságos Istenasszonynak nevezett hegy csúcsára.

Hegymászók úgy tudják, hogy egy chilei csapat is megmászta a hegyet szombaton, ám ezt az információt a nepáli idegenforgalmi minisztérium nem erősítette meg. Vasárnap egy amerikai négy serpa kíséretében, két malajziai egyetemista két kísérővel, valamint több görög is sikeresen feljutott a világ tetejére.

Az idei tavaszi szezonban mintegy száz hegymászó próbál szerencsét. Az áprilisra és májusra kiterjedő idényben ez volt az első olyan hétvége, amikor az időjárási körülmények lehetővé tették a hegycsúcs meghódításának megkísérlését. A múlt héten a viharos erejű szél sátrakat rongált meg, felszereléseket söpört el.

Azóta, hogy 1953. május 29-én a világon elsőként Sir Edmud Hillary és serpa kísérője, Tenzing Norgay feljutott a világ legmagasabb pontjára, mintegy 1300 ember mászta meg a Mount Everestet. Legalább kétszázan azonban soha nem jutottak haza élve, a hegymászási kísérletért életükkel fizettek.

Magyar hegymászók 2002 májusában jutottak fel a Mount Everestre. A kis csapat május 13-án indult el a csúcs meghódítására, majd Erőss Zsolt 25-én ki is tűzte a magyar zászlót a világ tetején. Gárdos Sándor, az egy évvel korábbi expedíció orvosa ezt nem érhette meg, a Himalája kegyetlen időjárása végzett vele.