Vágólapra másolva!
Pénteken délelőtt fél tízkor rajtol a balatonfüredi kikötő mólójától a T-Mobile Nagydíj 36. Kékszalag nemzetközi távolsági vitorlásverseny mezőnye. A rendező, az idén fennállása 75 éves jubileumát ünneplő Magyar Vitorlás Szövetség ügyvezető elnöke, Wossala György reményei szerint megdől a részvételi csúcs, és az induló hajók száma elérheti a négyszázat.

Idén olyan "posztmodern" - de csupán egytestű - vitorlások is versenybe szállnak, amelyek kedvező szélviszonyok esetén akár 8-9 óra alatt is teljesíthetik a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok- Keszthely-Balatonfüred távot. A lassúbb, alkalmanként a második világháború előtt épült vízi alkalmatosságokra akár 30 órát is ráverhetnek ezek az atomkori szerkezetek.

A mezőnyben ott lesz a tavalyi győztes Litkey Farkas és hajója, valamint két olyan vízilegenda, mint a Sirokkó és a Nemere. Ha a remélt négyszázas indulói létszám összejön, mintegy hárommilliárd forint összértékű hajó szeli majd a Balaton kristálytiszta habjait.

Nem véletlenül emeljük ki a vízminőséget: a szokatlanul csapadékos időjárás hatására megtelt a Balaton medencéje, a tó közepén ivóvíz minőségű a folyadék, és idén végre teljes kört lehet vitorlázni, ugyanis közvetlenül a part mentén is hajózásra alkalmas a vízmélység - szemben például 2003-mal.

Mivel a páros esztendőkben a viadal nyílt, ezért nevezhet idén bármilyen kategóriájú hajó - összesen 21 hajóosztály képviselői állnak rajthoz. Az 1945 előtt épült fahajók részére különdíjat írtak ki a szervezők.

Az ünnepélyes díjkiosztót vasárnap délelőtt 11-kor tartják, ugyancsak a füredi kikötőben.

A győztes egy évig jogosult hajójának árbocán a Kékszalag viselésére, továbbá a nyertes hajó legénységéből ketten kilencnapos ellátásban részesülnek az olimpia idején a pireuszi kikötőben horgonyzó Queenb Mary II luxushajó fedélzetén, nem beszélve az olimpiai események megtekintésének ingyenes lehetőségéről.

A verseny kuriózum, mert a névadó főszponzor jóvoltából ezúttal debütál hazánkban a mobiltelefonos mozgókép-közvetítés.

Ch. Gáll András