Vágólapra másolva!
A világ Mikulásai hagyományos nyári bajnokságukra gyűlnek össze ezen a héten Koppenhágában, ahol három napig tartanak a hócsizmában  futó- és kéménymászó versenyek, szerdán pedig megválasztják az év Mikulását - adta hírül az MTI.

"Kongresszusunk idején rendezzük meg a nyári Mikulás-olimpiai játékokat olyan sportágakban, mint például a kéménymászás vagy a hótaposós futóverseny, amelyeket a decemberi főszezonban élesben űzünk" - magyarázta Kurt Fleming, aki civilben dán cirkuszi bohóc, amúgy a Télapók Világkongresszusának elnöke.

"Az a célunk, hogy e nemes sportágak bevonuljanak az igazi olimpiára. Athénhoz túl későn ébredtünk, de négy év múlva, Pekingben az olimpiai versenyszámok közt akarjuk látni a kéménymászást, és fontolgatjuk a lehetőségét annak, hogyan vezethetjük be a rénszarvasok húzta szánok versenyét a téli olimpiára" - ismertette a főmikulás.

A 41. világkongresszusra, amelyet egy koppenhágai parkban tartanak, egész Európából érkeznek a Mikulások, nem is beszélve Kanada, Japán, Venezuela és Salvador Télapóiról. Újoncokat is várnak Oroszországból és Észtországból.

Ebben az évben nem szerepel a 150 résztvevő között a finn Mikulás - holott jó ideje tagja a szövetségnek -, mégpedig politikai okokból - magyarázta Fleming.

"Mivel a finnek makacsul ragaszkodnak ahhoz a tévhithez, hogy az egyetlen igazi Télapó az övék, kénytelenek voltunk kiközösíteni. Az igazi Mikulás ugyanis a grönlandi, ám a finnek ezt nem hajlandóak tudomásul venni" - szögezte le az elnök.

A dán nyári mikulásbajnokságon az elf- és koboldcsapatok kíséretében versenyző bajnokjelöltek karácsonyi előadásokon lépnek fel, csónakáznak a Balti-tengeren, és díszfelvonuláson parádéznak Koppenhága szívében.

"A városháza előtti főtéren két különleges kéményt állítunk föl, és a Télapók vezette csapatoknak föl kell kötniük az alsóneműt, ha ajándékkal teli puttonnyal föl akarnak jutni a tetejükre. Nem akármilyen erőpróba egy kánikulai nyári napon" - vélte Fleming.

A rendezvény tetőpontja "Az év Mikulásának" szerdai megválasztása lesz, aki általában helybeli, és gyermekek javára létrehozott jótékonysági szervezetekben tevékenykedik.

Olimpiai bajnokságuk végeztével hagyományos dán karácsonyi díszvacsorát rendeznek a télapóknak: sertéssült párolt káposztával, karamellizált sült krumplival, majd rizstorta zárja a nem éppen júliushoz illő menüsort.

Kongresszusukon olyan kulcsfontosságú kérdéseket is megtárgyalnak, mint a munkafeltételek, a kissé túlsúlyos télapóknak szervezett fogyókúra és legfőképpen a Mikulás-ünnepségek világszintű harmonizációja.

"Spanyolországba január 6-án, vízkeresztkor érkezik a Télapó, a hollandokhoz egy hónappal előbb, Miklós neve napján. Mi december 24-én ünnepeljük, mások 25-én. Ideje volna, hogy az Európai Unióban végre szabályozzák ezt a fontos kérdést" - jelentette ki a dán elnök.

"Szintén fontos problémánk a Mikulások testi gyarapodása: sok kollégánk 100 kilósnál is nehezebb. Ha részt akarunk venni az olimpiai játékokon, kénytelenek leszünk előnyben részesíteni a soványabb Télapókat" - mondta Fleming.