Vágólapra másolva!
Megkezdődött az a Tiszabecstől Szentgotthárdig tartó kalandtúra, amelynek hét részvevője elsőként a Tisza Tiszabecs - Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti részén teljesítette hétfő délutánig a mintegy 60 kilométeres folyami távúszást - mondta Tari Adrienn, a próbát szervező vállalat sajtóreferense.

A túrázók a jövő évi X-Adventure Race Championship világversenyre készülnek, jó teljesítmény esetén ők képviselhetik a magyar színeket.

Az öt férfi és két nő vasárnap indult a folyó magyar-ukrán határszakaszától, ahol vízhatlan zsákokba csomagolták felszerelésüket, élelmüket, s azt úszva tolták maguk előtt a vízben, vagy a Tisza sodrására bízták a haladást. A 26-40 év közötti próbázók, akik valamennyien rendszeresen sportolnak, hétfőre virradó éjjel Tivadarban, a maguk készítette ideiglenes táborhelyen pihentek meg a folyó partján, majd újra vízre tették zsákjukat, és a gergelyiugornyai strandig meg sem álltak.

Biztonságukra egy követő motorcsónakban orvos felügyelt, akinek szerencsére nem akadt különösebb dolga, a Tisza hideg vizét jól bírták a gumiruhába öltözött versenyzők.

Az út további részein a túra résztvevői kenuval mennek, majd kerékpároznak, gyalogolnak, szerepel a programban hegy- és sziklamászás, vadvízi evezés és tereplovaglás is.

A Szentgotthárdig tartó, mintegy 800 kilométer hosszú úton egyszerre öt napra elegendő élelmet cipelnek magukkal a kalandtúra részvevői, akik csak meghatározott állomásokon egészíthetik ki a közben elfogyasztott élelmet, s ezen kívül csak az úton talált, szabadon termett zöldség-gyümölcsfélékkel pótolhatják önellátásukat.

A szentgotthárdi célnál augusztus 28-án újabb ügyességi feladatok teszik próbára a túlélőverseny indulóit, akik között van autószerelő, kereskedelmi vállalkozó, számítógép-programozó és hivatali alkalmazott is.

A feladatokat jól teljesítők biztos résztvevői lesznek a jövő évi túlélő világversenynek, akik pedig gyengébben teljesítenek, azok helyett másokat keresünk a magyar csapatba - mondta Tari Adrienn.