Társoldalunk:

Római-tó, ahol mindenki megfoghatja a magáét

2004.09.17. 20:20

Sok horgász rémálma, amikor egész napokat töltenek a tó partján, már kipróbáltak minden lehetséges csalit, elmormoltak minden imát, ide dobáltak, oda dobáltak, de semmi kapás. Velem ilyen, sajnos, nemegyszer fordult elő. Sokszor álmodoztam egy olyan tóról, ahol tutira megfoghatja az ember a halát és ráadásul nem is legkisebb fajtából. Hölgyeim és uraim, jó hírem van, ugyanis én megtaláltam. Ez az Agostyán völgyében lévő Római-tó.

Tatától 3 km-re, Agostyán falu előtt egy tábla kéri a horgászt, hogy térjen le balra és menjen horgászni. Gondoltuk, ezt kipróbáljuk. Kérem szépen, nem földúton zötykölődtünk a körülbelül fél kilométerre lévő tóig, hanem gyönyörűen kitáblázott aszfalton, hogy ezzel is komfortosabban érezze magát az ide tévedő horgász. Egyelőre azt kell mondanom, sajnos tényleg eltévedésről lehet szó, mert az úton elhelyezett - a szél által igencsak megtépázott - táblán kívül semmi sem utal arra, hogy itt tényleg egy tó van, mivel sehol semmi jelzés, se Tatán, se sehol. De állítólag majd az is lesz. Szóval aszfaltos út, remek parkoló, remek büfé - ahol a napijegyet is meg lehet venni - és kiszolgálás, és persze szép, de nem éppen nagy tó. Hajnalban gyönyörű, ahogy a felhők beülnek a völgybe, és méltóságteljesen vonulnak, minimálisra csökkentve a látótávolságot.

A tó kicsi. Ez persze nem azt jelenti, hogy az izmosabb horgászok könnyedén áthajíthatják a fenekezős készségüket, de azt sem, hogy csónakkal - ha lenne a tavon ilyen horgászási lehetőség, mint ahogy nincs - bárhova nyugodtan lehorgonyozhatnánk és horgászhatnánk. A vízterület kisebb mérete így könnyen elbírja, hogy az Árendás-patak csak időszakosan - tavasszal és ősszel - táplálja a tavat.

Forrás: [origo]
A tavat a 70-es években hozták létre, és a Jávorka Halászati Iskolának volt a halneveldéje, de jó ideig nem törődött vele senki, míg két éve a jelenlegi tulajdonos rendbe tette és gondozza azóta is. Óriási mennyiségű halat telepítettek a Római-tóba, és ez, látva a tó méretbeli adottságait, nem akármilyen motivációt adhat a horgászoknak. Nyáron csak pontyot raknak a tóba, ami számszerűsítve heti 5-től 10 mázsát jelentett, de ősszel a nagytelepítéskor 150 mázsa pontyot, 5 mázsa nyújtásos csukát és 30 mázsa fehérhalat (pl. keszeg) zúdítottak bele, ami rengeteg. Található itt még amur, méghozzá igen nagy számban. Nekem minden harmadik kapás amur volt, és sikerült is például egy nagyon szép 3,2 kg-osat kiszednem, de a környéken mindenki nagyon szépen akasztott. Ami a pontyokat illeti, ez nem az a tó ahol a nagy pontyokat akasztják, de olyan mennyiségben jönnek, aminek már mindenképen sportértéke van. Az egész napos horgászatunk alatt kb. 20 darab (!) - másféltől két és fél kilósig - pontyot eresztettünk vissza. A méretkorlátozások egyediek, azaz a tó üzemeltetői határozzák meg, így például az 5 kg-nál nagyobb pontyok védettnek számítanak és szigorúan vissza kell őket engedni. Megjegyzem, hogy a tóba telepített legnagyobb ponty 21 kg-os volt, és két éve 25 mázsa 10 kg feletti is került a vízbe, amit azóta is stabilan akasztanak. Egy szép közös fotó, majd könnyes búcsú a haltól. Emléknek nem utolsó.

Forrás: [origo]
Úgy 60 darab napijegyes állás van a tavon, az arra kijelölt területen. Ez jelenthet gyönyörűen kiépített stégeket is, de ezen a tavon a gátról is horgászhatnak. A gát végén egy tábla jelzi, meddig mehet el a napijegyes horgász. Az ok annyi, hogy ott kezdődnek a tagok számára fenntartott stéggel ellátott rendkívül szép és komfortos faházak, amelyekről a horgászás nagyon nagy élmény. Itt lehetséges a fix etetőhely, és garantált a nagy fogás is, mind mennyiségben, mind méretben. A faházakat persze nem csak a tagok vehetik igénybe, hiszen bérelhetők is, sőt vásárolhatók is. További információkról a tó ügyvezetőjét, Falusi Antalt érdemes kérdezni a 0630 7494354-ös számon.

Erről a tóról nem szokás üres kézzel távozni, hacsak nem dobálják vissza a töméntelen mennyiségű halat, ahogy azt mi is tettük. Jó fogást a Római-tavon!

Forrás: [origo]
Napijegyárak:
12 órás - 3300 Ft - 2 db nemes hal, 4 kg egyéb
24 órás - 4900 Ft - 3 db nemes hal, 6 kg egyéb
48 órás - 7900 Ft - 5 db nemes hal, 10 kg egyéb
ifjúsági (14 év) - 2200 Ft - 1 db nemes hal, 2 kg egyéb
hetijegy - 15 000 Ft - 6 db nemes hal, maximum 3 db ponty
boilies jegy - 15 000 Ft

Ruprecht Vilmos

KAPCSOLÓDÓ CIKK