Vágólapra másolva!
Dörzsölt mountainbike-turista körökben viszonylagos egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy mi Európa legideálisabb hegyikerékpár-úticélja. Mi teszt gyanánt ellátogattunk a Garda-tó vidékére.

Kezdjük azzal, hogy páratlan látvány fogadja az embert, amikor autóval északkelet felől érkezve megpillantja a Garda-tavat.

Az Európa kalandsportközpontjaként számon tartott vidék valóban óriási lehetőségeket tartogat bringások számára. Nem is véletlen, hogy évek óta itt rendezik meg a komoly hagyománnyá vált Garda Bike Fest-et, melynek keretében több ezer német sportoló utazik a tó mellé, ahol a sörsátorban való éjszakázás után másnaposan próbálnak egy maratont teljesíteni.

A TÚRÁKat elsősorban úgy találták ki, hogy a látványból és kilátásból ne legyen hiány, erre számítani kell és be kell tenni a fényképezőt a táskába. A vakáció tervezésekor fontos figyelembe venni, hogy Torbole-ből, illetve Rivából indulnak az utak, ami az északi csücsökben található. Ebben a két kisvárosban koncentrálódik a Garda-tavat övező mountainbike-életnek 95%-a, beleértve a bike-barokat és a boltokat. A túrákkal kapcsolatban a harmadik fontos említenivaló a mászás. A jó hosszú mászás. A tó igen alacsonyan, 64 méteren fekszik. A vízből a levegőbe meredő sziklák és a közvetlen mögöttük húzódó hegyek magassága eléri az 1500-2000 métert.

Forrás: MTI
Malcesine


Útvonaltervezésben segítségünkre lehet, a kempingekben német ajkú sporttársaknál megtalálható Moser Guide. A Moser Guide csak németül jelenik meg, és két vastag kötetben 50 túrát ír le a tó körül, többek között kis kartonfecniken, amit magunkkal vihetünk a ride-ra. Ezenkívül minden bicikliboltban adnak ingyen leírásokat a környékbeli lehetőségekről, és hát az improvizációs útvonaltervezés sem elvetendő opció.

Az UTAZÁS kb. 10-11 órát vesz igénybe. Budapesttől 947,8 km-t tettünk meg Navenéig, a Rábafüzes-Graz-Klagenfurt-Udine-Velence-Verona útvonalon. Az utolsó fél órát kivéve végig autópályán vezet az út. A magyar autópálya-matricán kívül 7 eurót költöttünk az osztrák matricára, és cirka 25 eurót az olasz fizetőkapuknál.

A SZÁLLÁS keresésekor a fő szempont a hegyek, valamint a kitesurfözésre alkalmas trand közelsége volt, így Navene-ben a Bommartini kempingre esett a választás, (tel: 045/7401084) ami 200 m-re van a kitebeachtől. De mint említettük, kitesurf híján Torbole vagy Riva del Garda a legjobb célpont a hegyikerékpáros számára. Ellenben a Bommartini az egyetlen olyan kemping a környéken, ami a tavat megkerülő út és a tó között helyezkedik el, így saját stranddal rendelkezik.

A szörfösök szinte a sátorból vagy a lakókocsiból indulhatnak, amikor megjön a szél. A vendégek 99%-a német ajkú, a házinéni úgyszintén. A tó valószínűleg legigényesebb kempingjében laktunk, ahol éjszakánként 7 euró/fő és 10 euró/sátor (5 euró/kissátor) volt a szállásdíj 2004 nyarán. A többi kempingben az út túloldalán 5 euró/fő-ért lehet lakni. Az apartmanárak szintén borsosak; szerencsésnek tudhatjuk magunkat, ha egy kétágyas apartmant a tótól néhány percre 30 euróért megkapunk.

www.switzerlandtourism.ch
Monte AltissimoDosso dei Roveri

Bár vitatható, hogy a legjobb montis hely-e Európában a Garda-tó, de mindenképpen érdemes felkeresnie minden hazai hegyikerékpárosnak, aki szereti a szépet, az almás pitét, és elég erős a biciklije az olasz Alpok köveihez.

A cikket a KalandVilágnak köszönhetjük!