Vágólapra másolva!
A alpesi hegymászás egy végletekig összetett dolog, amely magában foglal mindent, ami a hegyen szükséges lehet. Írásunkban bemutatjuk a stílus kisebb-nagyobb nehézségeit, módszereit és, hogy egy nagy túra után, miért is tud oly csodálatos lenni egy nagy bögre forró tea.

"Mint minden alpesi régióban, az időjárás változékony, a biztosítás szellős, a tájékozódás nem egyértelmű, a kőomlás gyakori és a lemenet fárasztó. Egyszóval, minden, amire valaha vágynál." (Canadian Alpine Journal, 1993.)

Alpesi régión az 1500 és 5000 méter közötti magasságot értjük, ahol a mászás minden fajtája űzhető (kivéve természetesen a magashegyi mászást).

Az alpesi stílus azt jelenti, hogy a hegymászó az út megmászásához mindent magával visz, nem használ kiépített táborokat, és nem alkalmaz teherhordókat. Ily módon alpesi stílusban lehet magashegyen is mászni (valamint az alpesi régióban is lehetséges nem-alpesi stílusú mászás). Mindenek fölött álló alapelv a sebesség, ezért vertikális tevékenységünk általában erősen "kommandós" jelleget ölt, azaz a lehető legrövidebb idő alatt bemegyünk-megcsináljuk-elfutunk (megkeressük a beszállást, mászunk, lejövünk). Az időtényező és a mászótudás a biztosítás része, így nem szabad meglepődnünk azon, hogy gyakran az objektív biztonság rovására történik a spórolás az idővel, illetve a felszereléssel.

Az alpesi mászás végletekig összetett dolog. Megtalálható benne a klasszikus, esetenként a mesterséges mászás, a hó-, jég- és mix mászás, gleccserjárás, sítúrázás, tájékozódás, főzés, táborozás, öltözködés, pakolás, teljesítménytúrázás, időjárás-jóslás, ad extremum a canyoning, elsősegélynyújtás, valamint a hegyi mentés tudománya.

"Mindössze három igazi sport létezik: a bikaviadal, az autóversenyzés és a hegymászás. A többi csupán játék." (Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava)

A természettel való harmonikus kapcsolat maximálisan jelen van az alpesi mászásban. Kevés helyen érezzük ennyire azt, hogy csak magunkra számíthatunk. Az állandóan változó környezet, a nagyfokú kreativitást igenylő problémák, a gyors döntéshozatal szükségessége - páratlan szépségű tájakon - adják az alpesi mászás varázsát és teszik egyedülállóvá a sport világában.