Vágólapra másolva!
Klein Dávid, aki négy 8000 méter feletti csúcs megmászásával büszkélkedhet mint expedícióvezető vagy logisztikai vezető, kedden sajtótájékoztatón számolt be a Nepál határán lévő Cso Oju, Földünk hatodik legmagasabb csúcsának a sikeres megmászásáról.

Klein Dávid részleteket mesélt az út nehézségeiről és szépségeiről. Naplót is írt, amely az interneten is olvasható az expedíció honlapján. Innen is meg lehet tudni sok mindent a csapat hétköznapjairól, már amennyire egy ilyen izgalmas, életveszélyes expedícióban léteznek egyszerű hétköznapok.

A csapat többször került izzasztó helyzetbe: az egyik napon megharapott valakit egy kutya, és féltek, hogy veszett volt. Ráadásul az utolsó pillanatban jöttek el Katmanduból, mert Nepálban akkor kijárási tilalom volt, néhány embert lefejeztek, és zűrzavaros volt a belpolitikai helyzet. Volt, amikor elromlott a teherautójuk, máskor pedig erős fogfájás kínozta Dávidot, miközben a már itthon beteg bokája szépen gyógyult.

A híres magyar hegymászó szemléletesen - gyönyörű fotók segítségével - és méltóan szenvedélyes módon számolt be a csúcs meghódításáról. Elmondta, hogy tibeti imazászlókból saját maga állította össze a piros-fehér-zöld magyar zászlót, hogy kitűzhesse a csúcson.

Úgy véli, teljesítette céljait: a magyar hegymászás hírnevének öregbítését, a nemzetközi kapcsolatok kiépítését, ápolását és magas szintű dokumentáció készítését a hegyen. Ezenfölül a legfontosabb cél az volt, hogy az expedíció tagjai élve, egészségesen hazatérjenek. Tudásának, kitartásának és a szerencsének köszönhetően ezt is elérhette Dávid, aki, mint mondta, a legjobban a világon a hegyek között érzi magát.

Klein Dávid 1975-ben született, s az élete, a szenvedélye a hegymászás, ahogyan ő mondta a Vista rendezvényközpontban tartott tájékoztatón: hegymászás-függő. 1997-ig hazai iskolákban képezte magát, majd következett a külföldi csúcsok meghódítása, a Magas Tátrában, Alaszkáiban és Pakisztánban. 2001 őszén ő volt a Magyar Everest-Lhotse expedíció vezetője.

A mostani expedíció - amelynek célja a Cso Oju megmászása volt - augusztus 28-án indult el, és október 1-jén érkezett haza. Az angol veterán Henry Todd vezetése alatt álló csapat 12 tagból állt. Akadtak köztük kevésbé tapasztalt tagok, akiket a képzett hegyi vezetőknek kellett irányítani, és tapasztalt hegymászók - köztük Klein Dávid -, akik a csapat esélyeit voltak hivatva javítani, és közreműködtek a hegyi táborok kiépítésében.