Társoldalunk:

Nílusi kalandok és egzotikus hastáncosnők Egyiptomban

2004.10.25. 15:19

Éjszaka hajóval folyunk le észrevétlenül a Níluson egészen Kom Ombo templomáig, ismét visszacsöppenve az ókorba, fáraók, a Napisten, a sólyomfejű Hórusz és a krokodil istenség birodalmába.

A napfelkeltét a templom tövéből nézzük végig, nincs idő felocsúdni sem a csodálatos látványból, amikor már Kleopátra medencéje mellett elhaladva szemügyre vehetjük a falba vésett naptárt, a mindennapra leosztott áldozati ajándékok listájával.

Forrás: [origo]
Helyi lovasfogat-taxisok kuncsaftra várva
Ámulva vesszük szemügyre a precízen lerajzolt orvosi műszereket, tanúbizonyságát az egyiptomi gyógyászat fejlettségének. Már koponyát is lékeltek, fogat tömtek, és több száz orvossággal rendelkeztek.

Következő állomásunk Edfu temploma, ahová konflison jutunk el. Fegyveres őrök kíséretében osztogatják a belépőket. Átgázolva a 200 méteres homoksávon egy gigantikus méretű templombejárat előtt állunk, a kapu két oldalán az épület méreteihez képest aprónak látszó - valójában kétembernyi magasságú - sólyom alakú Hórusz-szobrok trónolnak.

Forrás: [origo]
Az edfui templom bejárata
A kapun túl egy oszlopokkal körbevett hatalmas udvar látványa tárul elénk. Figyelmesen körbejárva, a falakon nem csak hieroglifákat találunk, hanem - mint kiderül - bizony Napóleon francia hadserege is itt hagyta a keze nyomát. Napóleont a mögötte álló francia hatalom, az Anglia elleni közvetlen, de jobbára sikertelen hadjáratok új cél felé irányították. Angliát gyarmatai felől akarta megrendíteni, és a legideálisabb célpontnak Indiát jelölte meg.

A franciák Afrikán keresztül akartak eljutni oda, tehát az első cél Egyiptom meghódítása volt, ami az 1798-as megszállással vette kezdetét. Hosszas háborúk után végül nem járt sikerrel az egyiptomi hadjárat, de a Napóleont követő kutatók, tudósok "hada" óriási munkát végzett az ókori egyiptomi emlékek feltárásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK