Társoldalunk:

Nílusi kalandok és egzotikus hastáncosnők Egyiptomban

2004.10.25. 15:19

Luxortól Hurghadáig hatórás út vezet a sivatagon keresztül, a légkondi a buszban nem tökéletes, ami nem teszi komfortosabbá a magas lázzal és gyomortáji engedetlenséggel járó, ismeretlen eredetű bakteriális fertőzés lefolyását.

Úgy látszik, a fáraóknak nem tetszett a tegnapi kirándulásunk, de átkukat megtörni vágyva, a titokzatos összetételű "koktéllal" kézen fogva (lázcsillapító, görcsoldó és antibiotikumkeverék) szembeszegülök a betegséggel. Egy nap alatt elszállt az átok.

Forrás: [origo]
Delfin a Vörös-tengerben
Hurghada, az úticélunk egy évtizede még kis halászfalu volt, mára rendkívül népszerű nyaralóhellyé fejlődött, nem kis mértékben a vörös-tengeri élővilág csáberejének köszönhetően. A korallok hihetetlenül sokszínű és formájú világa, a körülötte úszkáló halak leírhatatlan sokfélesége még az úszni nem tudókat is a vízbe parancsolja.

Előzetes felkészülés nélkül, egy olcsó búvárszemüveggel és a légvételhez szükséges pipával felszerelkezve észrevétlenül telik el az egész nap anélkül, hogy két percnél hosszabb időt töltenénk el a víz felett.

Kihagyhatatlan élmény kihajózni egy nagyobb korallzátonyhoz, ahol a hullámokkal dacolva még nagyobb halakkal úszhatunk együtt a még szebb korallok, polipok, emberi fej nagyságú kagylók fölött. Fontos figyelmeztetés: a korallokat megérinteni, rájuk állni, bármit letörni, kicsavarni, hazahozni szigorúan tilos!

Forrás: [origo]
Hastáncosnő
Nemcsak azért, mert ha a vámon megtalálják a kedves tengeri apróságokkal tömött zacskókat, 500 dollár bírsággal sújtják a "csempészt", hanem azért is, mert a tengerek élővilágában a korallok ugyanolyan fontos szerepet játszanak, mint a szárazföldön az esőerdők. A korallok élővilágának rendkívüli fajgazdagságát védenünk kell.

De Hurghada vonzerejét a tenger közelsége mellett a szállodák remek szolgáltatásai is fokozzák, például egyik este csodás hastáncbemutatóban gyönyörködtünk. Felvetődött, hogyan lehet az iszlám szigorú szabályait összeegyeztetni a nem éppen puritán tánccal és a táncosnő ki-kivillanó bájaival, de ennek a kérdésnek a megválaszolását jobb, ha az illetékesekre bízzuk, mi csak élvezzük a táncot és élvezzük Egyiptomot!

Bodrogi Lilla

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK