Vágólapra másolva!
Összesen 750 millió forint értékű sípályafejlesztés valósul meg az idei szezonra Kékestetőn és Mátraszentimrén. A környező országok síterepein mintegy félmillió magyar évente 10 milliárd forintot költ el; a fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy a pénz nagy része itthon maradjon - hangzott el a Heves Megyei Önkormányzat által szervezett sajtótájékoztatón.
A környező országok síterepein évente 10 milliárd forintot költenek a magyarok

A Mátra Centrum Kft. tavaly és idén 400 millió forintot fordított egy kékestetői sport- és szabadidő központ kialakítására - közölte a társaság cégvezetője. Kobzi Tamás elmondta, hogy az elmúlt évben 300 millió forint beruházással kőmentesítették és kiszélesítették a Kékestetőről induló 1800 méter hosszú déli sípályát, felújították a felvonót, és modern kiszolgálólétesítményeket alakítottak ki.

Az idén már öt hóágyút helyeznek üzembe, így fagypont körüli hőmérsékleten egy 500-600 méteres szakasz állandóan üzemelhet. Mintegy 100 millió forintos beruházással új vonalkódos beléptető rendszert építettek ki, illetve felújítottak egy önkiszolgáló éttermet. A következő két évben a 15 hektáros területre komplett hóágyúrendszert kívánnak telepíteni, és megnyitják az északi pályát is a látogatók előtt.

Mátraszentistvánon már ettől az idénytől működik a komplett hóágyúrendszer, amelynek egy 8 ezer és egy 3 ezer köbméter víz befogadására alkalmas tó teszi lehetővé a vízellátását. Kőrösi Imre, a beruházó Digitroll Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a hóágyúk segítségével hat, összesen 3420 méternyi sípálya hóellátását tudják biztosítani, évente 80-100 napon keresztül. A 350 millió forintos beruházás keretében ezenkívül két modern felvonót építettek ki a területen - mondta az ügyvezető igazgató.