Vágólapra másolva!

Vihar és óriáshullámok a Sydney-Hobarton

Veszélyes kaland vár a vasárnap 60. alkalommal elrajtoló Sydney-Hobart vitorlásverseny 116 vakmerő egység alkotta mezőnyére, mivel a viadal előestéjén közzétett előrejelzés szerint hatalmas erejű, óránként 80-100 kilométeres sebességgel vágtató szél s óriási hullámok korbácsolják majd a Tasmán-tenger vizét.

A 630 tengeri mérföldes viadal hagyományosan az egyik legnehezebb óceáni megméretés, de a résztvevőknek most a szokásosnál is komolyabb feladatot kell majd megoldaniuk a viharos időjárás viszonyai közepette.

Megnyugtató lehet ugyanakkor, hogy az 1998-as tragikus futam után az addiginál komolyabb biztonsági előírásokat léptettek érvénybe. Hat éve olyan rossz volt az idő, hogy a 115 hajóból álló mezőny egyharmada feladta a versenyt, és igyekezett mihamarabb biztonságos helyre jutni. Az akkor 160 kilométeres óránkénti sebességgel fújó széllel és a néhol tízméteres hullámokkal sok vitorlás nem tudott megbirkózni. A mentésben még az ausztrál haditengerészet is részt vett, ennek ellenére hatan életüket vesztették.



A szakértők a tavaly 2 nap 15 óra és 14 perces idővel győztes ausztrál Skandiát, az új-zélandi Konica Minoltát és az ugyancsak ausztrál Nicorette-et tartják a legnagyobb esélyesnek. A távot eddig a dán Nokia teljesítette a leggyorsabban: az 1999-ben elért rekord 1 nap 19 óra 48 perc és 2 másodperc. A csúcsot a várható ítéletidő miatt most nem veszélyezteti semmi. A versenynek tavaly - az utóbbi évtizedek negatív csúcsaként - mindössze 57 hajó vágott neki.