Vágólapra másolva!
Tovább növelte előnyét közvetlen üldözőivel szemben is Jean Le Cam (Bonduelle) a világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on.

Az éllovas francia hajós közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor 262,1 km-rel előzte meg honfitársát, Vincent Riou-t (PRB) és 325,6-tal a brit Mike Goldingot (Ecover). Úgy tűnik, szerencsés volt az útvonalválasztása, vagyis azzal, hogy a riválisainál nagyobb veszélyt vállalva, tőlük délebbre haladt, sokat nyert. A várakozások szerint egy-két napon belül eléri a Horn-fokot, onnantól pedig lényegesen kedvezőbb körülmények között folytathatja útját a franciaországi Les Sables-d'Olonne-ig.

A verseny elmúlt napjainak a krónikájához tartozik, hogy ötödikként kiesett a francia Marc Thiercelin. Hajója, a Pro-Form árboca még december 1-jén, egy hatalmas hullámmal történt találkozáskor megrongálódott, s mostanra kiderült, külső segítség nélkül nem lehet megjavítani.

Korábban négy résztvevő, a francia Hervé Laurent (UUDS) és Roland Jourdain (Sill et Veolia), az osztrák Norbert Sedlacek (Brother), valamint a brit Alex Thomson (Hugo Boss) vált ki a húszfős mezőnyből. A Vendée Globe keretében a résztvevőknek kikötés és külső segítség nélkül kell körbevitorlázniuk a Földet.

Az állás az élcsoportban (január 1-jén, közép-európai idő szerint 11 órakor):
1. Jean Le Cam (francia, Bonduelle) 7644,4 mérföldre a céltól
2. Vincent Riou (francia, PRB) 262,1 mérföld hátrány
3. Mike Golding (brit, Ecover) 325,6 mf. h.
4. Sébastien Josse (francia, VMI) 1062 mf. h.
5. Dominique Wavre (svájci, Temenos) 1567,6 mf. h.
6. Jean-Pierre Dick (francia, Virbac-Paprec) 1996,6 mf. h

A legutóbbi, 2000/2001-es kiírás során a francia Michel Desjoyeaux 93 nap 3 óra 57 perces rekorddal nyert.