Vágólapra másolva!
Élményváros elnevezéssel szabadidő- és bevásárlóközpont építését tervezi egy nemzetközi befektetői csoport a magyar-osztrák-szlovák határ menti Bezenyén. A beruházás első ütemére 228 millió eurót, azaz 57 milliárd forintot fordítanak - mondta csütörtökön Schmatovich Mátyás polgármester.

Az 1650 lakosú Győr-Moson-Sopron megyei község első embere közölte: az elgondolást 153 hektáron szándékozza megvalósítani a projektfejlesztő osztrák Lukale Investment and Development Rt., amely a területet már meg is vásárolta. A befektető a Doxeon Investment and Consulting Ltd. nevű nemzetközi ingatlanalap.

A szabadidő- és bevásárlóközpont közel 7000 munkahely létrehozását teszi lehetővé. A beruházást várhatóan ez év végén megkezdik. A 60 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont fedett lesz, a közelében attraktív játszóparkot és négycsillagos szállodát létesítenek.

Az élményvárosban jellegzetes tájegységeket és turistákat vonzó városok mását építik fel a koncepció szerint. Rekonstruálnak egyebek között egy paraszttanyát, alpesi kunyhókban berendezett apartmanokkal, emelnek kastélyhotelt, amelyet a történelmi várak hangulatát idézik fel. A velencei Szent Márk teret is rekonstruálják a szórakoztatóközpontban. Az élménypark 21 hektáros területe a motor- és autósportok világába nyújt betekintést majd az érdeklődőknek.

A befektetőnek az eddigi költségei mintegy 1,5 milliárd forintra rúgnak, s ez bizonyos garancia arra, hogy az engedélyek beszerzése után megkezdődik a beruházás - vélekedett Schmatovich Mátyás. A polgármester tudomása szerint a befektetők évente nyolcmillió látogatóra számítanak Ausztriából, Nyugat-Európa más országaiból, továbbá Magyarországról és a szomszédos Szlovákiából.

A község első embere úgy vélekedett: a munkalehetőség miatt lesznek új beköltözők Bezenyén, s a község adóbevétele is jelentősen megnő a beruházás révén.