Vágólapra másolva!
Egy hét múlva, április 7-én indul az Everest-expedícióra Klein Dávid, aki májusban a magyar magashegyi hegymászás történetében először oxigénpalack használata nélkül szeretné elérni Földünk legmagasabb, 8850 méteres csúcsát - hangzott el csütörtökön az expedíciót beharangozó sajtótájékoztatón.

Klein Dávid Henry Toddnak, a neves angol hegymászónak a meghívására egy ún. nemzetközi kereskedelmi expedíció tagja, független meghívott résztvevőként, ahol feladata szerint "agresszív nyomulással" kell motiválnia a fizetős "ügyfeleket".

S hogy mire vállalkozott Klein Dávid, erről a sajtótájékoztatón jelenlévő Joby Ogwyn amerikai hegymászó, aki hetek óta Budapesten segíti magyar barátja felkészülését, azt mondta: függetlenül a hegyen uralkodó körülményektől rendkívül nehéz dolga lesz.

Szavai szerint eddig valamivel több mint ezer hegymászó hódította meg a Mount Everestet, de csak keveseknek sikerült ezt oxigénpalack nélkül véghez vinniük. "Egészen más élmény oxigénpalack használata nélkül a Mount Everestet megmászni. Az oxigént főleg az extrém hideg miatt használjuk, úgy érezvén, hogy az egy kicsit felmelegíti az embert, tisztábbá teszi a fejünket, s így előnyt biztosít az elemekkel szemben" - mondta az amerikai hegymászó. Klein Dávid a sajtótájékoztatón elmondta, hogy visz ugyan magával oxigénpalackot, de azt vészhelyzet esetére tartogatja.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz, ha felér a csúcsra, s mennyi időt tölt ott, a hegymászó azt válaszolta, hogy "rengeteg dolga lesz". Feltételezése szerint legfeljebb fél órát tölthet a Mount Everest csúcsán, s ezalatt meg kell terveznie a lefelé vezető utat, le kell fényképeznie a magyar zászlót, haza kell telefonálnia és értesítenie kell a bázistábort is. "Remélem azonban, hogy lesz 5-10 percem eltöprengeni azon, hogy mit is jelent életemben ez a csúcs" - mondta Klein Dávid.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a világon összesen tizennégy hegycsúcs magassága haladja meg a 8000 métert. A magyar hegymászósport eddig hat 8000 méter feletti csúcs megmászásával büszkélkedhet, Klein Dávid pedig négyet hódított meg. Az őszi szezonban a magyar hegymászó szeretné megkísérelni újabb egy vagy két 8000 méter feletti csúcs meghódítását.