Társoldalunk:

Halálos búvárbaleset Egyiptomban

2005.04.26. 16:45

Az egyiptomi Hurghada vizein 3 tapasztalt orosz búvár vesztette életét egy merülés során, amikor a helyi szabályok ellenére túl mélyre merültek. A három áldozat közül kettő még nem került elő.

2005. április 14-én egy 15 fős orosz búvárcsapat hajózott ki az Abu Ramada szigetekhez az egyiptomi Vörös-tengeren. Tíz közülük kezdő lévén egy helyi oktatóval és egy tapasztalt szentpétervári orosz búvárral merült, négyen azonban, akik már korábban többször is jártak Hurghadában, Szergej Mojszejenko vezetésével a csoporttól függetlenül, mélymerülést hajtottak végre.

A tragikusra fordult merülés első áldozata, Jelena Mjasznyikova a vizsgálatok szerint a merülés során oxigénhiányos vagy nitrogénnarkózisos állapotba került, elveszítette az önkontrollját, és kitépte a légzőautomatát a szájából. Amikor a két vele merülő búvár észlelte, hogy a hölgy bajban van, azonnal a segítségére siettek, és a felszínre emelkedtek vele. A két segítő nem vette észre, hogy Jelena légútjai nem szabadok, az emelkedéskor nem távozott a nyomáscsökkenés során kitágult levegő a tüdőből, ezért a felszínre érve az megrepedt, és a hölgy életét vesztette.

Jelena merülőtársa, Szergej valószínűleg szintén nitrogénnarkózis hatása alatt a mélyben ragadt, ezért az időközben visszatért kezdő csapat vezetője, Anton Kolcsev palackot cserélt, majd lemerült megkeresni. A merülésből egyikük sem tért vissza, Anton Kolcsev és Szergej Mojszejenko oktatók holtteste nem került elő.

Az áldozatul esett búvárok végzettségüket tekintve nem voltak kezdők, Jelena 3* CMAS búvár (divemaster), Anton 1* CMAS oktató, és Szergej 2* CMAS oktató volt. Az egyetlen felszínre került áldozat, Jelena felszereléséhez tartozó komputer 81 méteres maximális mélységet jelzett.

A viszgálatok során az Aliav diving center vezetőjét a felelősség alól felmentették, mert nem tudhatott a tervezett mélymerülési akcióról. A bázis alkalmazásában álló, és a hajón lévő búvárokért felelősségel tartozó Szergej Mojszejenko pedig életét vesztette a merülés során. Egyik búvárnak sem volt képesítése vagy megfelelő felszerelése ilyen mélységű merülésre, ráadásul Egyiptomban a helyi törvények maximum 30 méter mélységű merülést engedélyeznek az amatőr búvárok számára.

Egy évvel ezelőtt, 2004 februárjában 3 olasz búvár hasonló körülmények között vesztette életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK