Vágólapra másolva!
A Városligetben szombaton délután immár hatodik alkalommal rendezik meg a Fila 7 futófesztivált, amelynek keretében egy külön versenyen idén is megmérkőzik egymással a tíz legjobb magyar hosszútávfutó. S ezen a különleges lebonyolítású, körönkénti részhajrás futamon rajthoz áll a maratoni futásban Európa-bajnok spanyol Xavier Caballero is.

A sportszergyártó cég magyarországi képviselete a kezdeti alkalmak egyikeként július, azaz a hetedik hónap 7. napján a fő versenyén 7 km-es távon rendezte meg a futófesztivált, amelynek időpontja azóta előrekúszott a naptárban, de a szlogen megmaradt. Nem változik a helyszín sem, a versenyközpont szombaton délután újra a Városligeti Műjégpálya lesz, s gyakorlatilag a távok is a régiek: 1,5 km-en, 6,7 km-en, valamint a félmaratoni távon, azaz 21,095 km-en lövik el a rajtot.

A nyolc legnagyobb budapesti futóverseny közé számító eseményen idén második alkalommal rendezik meg a legjobb hazai hosszútávfutók különversenyét. Akik azonban az ötkörös - egy kör 1350 méter - viadalon nem csak egymással meccselnek, hanem a csapatban maratonfutó Európa-bajnok spanyol Xavier Caballeróval, valamint a tavalyi frankfurti félmaratont megnyerő kenyai Isaac Chemobóval. A magyar indulók: Csillag Balázs, Bene Barnabás, Berkovics Imre, Ott Balázs, Juhász András, Tóth László, Minczér Albert, Serfőző Sándor, Tóth Tamás és Zatykó Miklós. A versenyben minden kör részhajrával zárul, amit külön díjaznak a szervezők. A papírforma alapján az 5000 méteren országos csúcstartó Csillag Balázs, valamint a 10 000 méteren tavaly és idén egyaránt magyar bajnok s 2004-ben junior mezeifutó Európa-bajnok Bene Barnabás veheti fel legjobb esélyekkel a versenyt a két sztárvendéggel.

"Sajnos manapság az országos bajnokságon is nagyon kevés néző van, de ezen a versenyen mindenképpen reflektorfénybe kerülnek a legjobb hosszútávfutóink. Annál is inkább, mert az idei futófesztiválon együttesen hozzávetőleg nyolcezer indulóval számolunk". - jegyezte meg az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Gém Zoltán, a szervezőbizottság elnöke.

Az összességében egymillió forint összdíjazású rendezvényen az 1,5 km-es távon 15 órakor, 6,7 km-en 16 órakor, a félmaratonon 15.45-kor lövik el a rajtot.
Az 1,5 km-es táv útvonala: Olof Palme sétány-Hősök tere-Kós Károly sétány-Városligeti krt.-Olof Palme sétány

A 6,7 km-es táv útvonala: Olof Palme sétány-Hősök tere-Vársoligeti krt.-Hermina út-Állatkerti krt.-Felvonulási út, majd ugyanezen az útvonalon vissza a Műjégpálya elé

A félmaraton táv útvonala: Olof Palme sétány-Hősök tere-Andrássy út-Teréz krt.-Szt István krt.-Margit híd-Margitsziget-Árpád híd-Népfürdő u-Újpesti alsó rakpart-Margit híd felső rkp.-Dráva u-Váci út-Dózsy Gy.út-Hősök tere-Olof Palme sétány

Nevezni legkésőbb a rajt előtt negyed órával lehet. A nevezési díj a helyszínen 1,5 km-en 1500 forint, 6,7 km-en 2100 forint, félmaratonon 5000 forint. (További információ a 06-30-645-1067-es és a 06-30-520-9546-os telefonszámokon.) Mivel az időmérés a félmaraton távnál chipes rendszerrel működik, ezért kaukcióként plusz 5000 forintot kell fizetni, amit a chip leadása után mindenki visszakap. A legjobbakat vásárlási utalványokkal díjazzák, minden induló pólót kap, a félmaraton táv valamennyi résztvevője pedig érmet és "befutócsomagot" is. Az előnevezések alapján a legfiatalabb résztvevő Tóth Flóra, aki idén ötéves, és már tavaly is futott 1,5 km-en, a legidősebb pedig Kenyér Imre, aki 1933-as születésű, ő a félmaraton távon indul.

Fábik Tibor