Vágólapra másolva!
Nagyszerű magyar érdekeltségű hír érkezett a Himalájából, méghozzá az, hogy Ács Zoltán megmászta az Everest szomszédságában fekvő 8201 méteres Cho Oyut. Írásunkban bővebb információkat is megtudhatsz a körülményekről és a "forgalomról".

A mászás napján, szeptember 25-én még csak a sikeres csúcstámadásról voltak információink. Azóta a hírt megerősítette a Zoli sajtóügyeit intéző kommunikációs cég is. A közleményük szerint Zoli szeptember 25-én, kora reggel, oxigénpalack használatával jutott fel a csúcsra.

Zoli korábban két nyolcezer méter feletti csúcson, a Broad Peaken (8047 m, 2000 nyarán) és a Gasherbrum II-n (8035 m, 2003 nyarán) járt. Zolin kívül három magyar hegymászó büszkélkedhet azzal, hogy nyolcezres hegyet mászott meg, méghozzá Csíkos József, Vörös László és Erőss Zsolt.

Zolival egy időben több csoport igyekezett a Cho Oyura a csúcstámadás második hullámával. (Az első alkalommal, pár nappal korábban Zoli azért fordult vissza, hogy egy bajba jutott társát hozza le a hegyről. Ekkor - kedd és csütörtök között - mintegy egy tucat hegymászó ért fel a csúcsra.) A hétvégi csúcstámadók között volt két nagy kereskedelmi expedíció, az Adventure Consultants és a International Mountain Guides csoportja. Ők is 25-én reggel értek fel a Cho Oyu tetejére, a képeik és a beszámolójuk tanulsága szerint napsütéses, tiszta időben.

Forrás: Sportpiac

Kilátás az Everestre a Cho Oyu csúcsról