Vágólapra másolva!
Bárdosi Sándor éppen hogy túl van a budapesti birkózó-világbajnokságon, amelyen eddigi legjobb vb-szerepléseként bronzéremmel zárt a kötöttfogás 84 kg-os súlycsoportjában. Ám a sydneyi olimpia ezüstérmese egyelőre nem lazíthat, a jövő hét végén ugyanis a szumó-világbajnokságon, Japánban lép szőnyegre, és ha abból indulunk ki, hogy idén ő nyerte az Eb-t, akkor Oszakában sem esélytelen.

- Az első kérdés adja magát: hogy van a sérült bokája? Ami miatt a Papp László Sportarénában sajnos elúszott az elődöntő...
- A külső bokaszalagom szerencsére csak részlegesen szakadt el, nem teljesen, így nem műtenek meg.

- A verseny után nagyon szomorú volt. Azóta megbarátkozott már a bronzéremmel?
- Kénytelen voltam, ezen már nem tudok javítani. Az arany persze sokkal jobb lett volna, de mégiscsak érmet nyertem, és a negyedik-ötödik helyezésekből amúgy is kezdett elegem lenni. Szóval, ez az érem már régóta bennem volt, és abból a szempontból tényleg jól jött ki, hogy éppen itthon sikerült megszereznem.

- Lökést ad az elkövetkezendő évekre is?
- Mindenképpen.

- Most azonban maradjunk a következő hétnél, hiszen két héttel a birkózó-vb után indul a szumó-világbajnokságon, Japánban is! És a szumós debütálása a lehető legjobban sikerült, hiszen az Eb-t Visegrádon megnyerte. Hány ellenfelet kellett legyőznie az aranyéremért?
- Ötöt vagy hatot, erre nem emlékszem pontosan. De ezek is kemény meccsek voltak, ne gondolja senki, hogy a szumónak az amatőr változata gyerekjáték!

- Japánban járt már korábban?
- Nem, most utazom először oda, mégpedig Oszakába, így nagy kaland lesz a túra.

- Melyik súlycsoportban indul?
- A legkisebbeknél, 85 kg-ban.

- Az ellenfelekről van valamilyen információja?
- Úgy hallottam, hogy legalább harminc induló biztosan lesz a súlycsoportomban. Az európaiakat nagyjából ismerem, viszont a japán és a brazil srácot nem, állítólag ők a legjobbak. Az biztos, hogy majdnem mindenkinek van valamilyen múltja más sportágból is, sok a dzsúdós és a szambós is. A legjobban annak örülnék, ha elsőre egy labdarúgót fognék ki, de szerintem erre kevés az esély.

- A birkózó-vb-n találkozott olyannal, aki szintén megy Japánba?
- Hogyne, például a lengyelek 84 kg-os versenyzője, Michalkiewicz is szumózik. Birkózásban párszor már megvertem, és megbeszéltük, hogy most már szumóban is össze kellene csapnunk.

- A szumóban is hosszabb távra tervez?
- Az biztos, hogy nekem tetszik, de egyelőre csak egy évet adtam magamnak, a folytatást attól tettem függővé, mennyire leszek eredményes. Az Eb-arany kezdésnek nem volt rossz, s most majd kiderül, mire jutok a vb-n.

Fábik Tibor